Над 500 млн. евро са събрани за няколко часа за възстановяване на Нотр Дам

Дарения в размер на над 500 млн. евро са събрани само за няколко часа за възстановяването на катедралата "Нотр Дам" в Париж след големия пожар. 

Пожарът започна вчера вечерта и беше овладян едва тази сутрин. Все още няма ясна равносметка за щетите, но се очаква за възстановяването на катедралата да са нужни милиони. 

Френският милиардер Бернар Арно и компанията му обявиха, че ще дарят общо 200 млн. евро. В същото време друг френски милиардер - съпругът на холивудската звезда Салма Хайек Франсоа Анри Пино, обяви, че той и семейството му ще дарят 100 млн. евро за възстановяването на щетите по катедралата "Нотр Дам".

Направени са и множество по-малки дарения.

Френският президент Еманюел Макрон увери вчера, че катедралата ще бъде възстановена, а Брюксел призова в това да участват всички страни членки на ЕС. Помощ за възстановяването на паметника на културата обеща и ЮНЕСКО. 

Причините за пожара все още не са известни. По случая започна разследване.

Смята се, че пожарът е тръгнал от техниката за реставрационните работи, които се извършваха по сградата. Все още не е изключена версията за палеж, но за момента няма изнесени такива данни. 

Много реликви бяха спасени от пожара. Има и такива, които са били изнесени по-рано заради ремонтите. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Сл
    Сланинко
    2 -2
    19:59, 16 апр 2019
    Ако зависи от мен и един лев няма да дам По информация на западни медии през последните години във Франция са зцатворени десетки църкви а са изградени стотици джамии Меркел Макрон и другите ДЕМОКРАТИ ще ислямизират християнска Европа и след години християнска територия ще остане само Ватикана
    • Ан
      антимишок
      1 0
      10:29, 17 апр 2019
      Абсолютно си прав-ислямизацията на Европа набира скорост!!!А как да е иначе когато преди 2-3 години ЕПИСКОП от Швеция призова да се свалят кръстовете от църквите в страната-защото дразнели "бежанците" от Близкия изток...То бива толерантност,но това си е жива "педерастия" и то не в "добрия" смисъл на думата....
Последни новини