На Лазаровден архимандрит Висарион ще служи в Широка лъка, а на Цветница в Смолян

На Лазарова събота /20 април/ Архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион  ще отслужи празника в  храм „Св. Успение Богородично“ в с. Широка лъка. Той ще възглави св. божествената Литургия,  в  съслужие с него ще бъде енорийският свещеник Иван Марински. Богослужението ще започне в 8,30 часа. Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден и ден преди Цветница. Това е последната събота на Великия пост преди Страстната седмица  и  Възкресението на Христос.

На Цветница  /21 април/ от 9 часа  ще започне  св. божествената Литургия  в катедрален храм  „Св. Висарион Смоленски“  в Смолян, възглавена от архиерейския наместник, заедно с отец Димитър Михайлов и отец Иван Марински. Песенното озвучаване ще бъде на църковния хор  с диригент Мария Кисьова. Цветница или Вход Господен   е  в памет на  един от последните  дни  на земния живот на Господ – Влизането Му  в Йерусалим. След като възкресил  Лазар,   Спасителят  се отправил за Йерусалим, за да се изпълни Божието писание.

На Цветница  по време на светата божествена  Литургия  с нарочна молитва  се  благославят върбови клонки,  символизиращи  палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос.  След литургията се раздават на вярващите за здраве, а те с надежда и радост  ги занасят  в домовете си.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини