Зеленски иска референдум за членството на Украйна в НАТО и обединяване на страната

Комикът и фаворит на президентските избори в Украйна Володимир Зеленски обеща да организира национален референдум за присъединяването към НАТО.

"Избрахме ясно пътя си към Европа", каза Зеленски в интервю за "РБК Украйна". Той обаче подчерта, че е необходимо осигуряването на солидно мнозинство в подкрепа на евентуално членство на Украйна в алианса.

"Очевидно е, че НАТО значи сигурност и високо ниво на армията ни, но аз искам да обединя страната", добави Зеленски.

Живеещите в населената предимно с рускоезично население Източна Украйна ще трябва да бъдат убедени да променят негативното си мнение за НАТО.

"Ще записвам ежедневно видеа с призиви към източните региони на Украйна, за да им кажа, че НАТО не е звяр, който ще ви погълне", каза Зеленски.

Съперникът му, действащият президент Петро Порошенко, настояваше за членство на Украйна в НАТО и ЕС, но нито един от двата съюза не иска скоро да дава на Киев писта към членството заради икономическите проблеми на Украйна, корупцията и продължаващия от пет години конфликт с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

Зеленски обеща да превърне слагането на край на боевете на изток в свой водещ приоритет. Във вчерашното интервю той обеща да протегне ръка към живеещите в контролираните от бунтовниците райони, за да ги накара отново да се чувстват част от Украйна.

Зеленски добави, че ще настоява за предсрочни парламентарни избори. В момента украинската Върховна рада се контролира от партията на Порошенко, а следващите парламентарни избори са в края на октомври.

Зеленски каза, че предсрочните избори са част от идеята му за "обновление" на управляващия елит в Украйна, но призна, че за осъществяването на това може да са нужни месеци.

Според огласено вчера проучване той води преди балотажа срещу Порошенко с 58 процента подкрепа срещу едва 22 на сто за действащия президент.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини