Мним полицай от телефонна измама за близо 30 хиляди лв. влиза в съда

Районна прокуратура-Смолян внесе обвинителен акт спрямо 32-годишен мъж за телефонни измами. Д.Д. е обвинен, че в периода от 9 до 15 май 2018г, в условията на продължавано престъпление, в съучастие като помагач с неустановено лице- действащо като извършител, е извършил телефонна измама. Според обвинението -с цел да набави за себе си и за друго неустановено лице имотна облага, умишлено е улеснил неизвестния извършител да заблуди две жени в Смолян.

Неизвестният измамник убедил жертвите, че е длъжностно лице – полицейски служител Лъчезар Иванов при „Криминална полиция“ и те трябва да му съдействат за провеждане на полицейска операция за задържане на извършители на телефонни измами,  като оставят всичките си пари и ценности на посочени от него места в Смолян.Той им казал, че се провежда акция по залавяне на телефонни измамници, които се придвижвали с черни бусове, били много опасни,като при появяването им щели да чуят гърмежи. Обяснил още, че пострадалите фигурирали в техния списък и трябвало да помогнат на полицията да ги задържат, като дадат пари и бижута, които после щели да им бъдат върнати.

Обвиненият Д.Д. е взел парите от местата, посочени на жертвите, като по предварителен сценарий се представил за полицай, охраняващ мястото от телефонни измамници.

Първата пострадала жена, съгласно дадените й указания от полицая Иванов, събрала сумата от 1 800 лева и златни  накити , всичко на обща  стойност  3 249  лева и ги сложила в полиетиленова чанта, която оставила до контейнера за смет в близост до къщата си. 

Втората пострадала жена оставила чанта, под храсти до жилищна кооперация, където живеела, съдържаща 19 800 лева, 4 000 евро,  златни накити, на стойност 2 142 лева, пластмасови кутийки за бижута и дамско кожено портмоне, всичко на обща стойност 26 527  лева. 

По делото са разпитани свидетели, изготвени експертизи, проведен следствен експеримент и др. Предстои Районен съд-Смолян да насрочи заседание по делото.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини