Къща-музей "Ласло Наги" в Смолян е модернизирана със съвременно осветление

Приключи изпълнението на дейностите по Договор с Посолството на Унгария в България – Унгарски културен институт – София, за обновяване на техническата среда в експозицията на Къща-музей „Ласло Наги“ – Смолян, съобщиха от РИМ «Стою Шишков» в областния град. Техническото преоборудване възлиза на 13 800 лв. и включва съвременно осветление, мултимедийни прожектори и друга техника.

Тези дейности са част от мащабен проект за реновиране на откритата през 1981 г. музейна експозиция, посветена на унгарския поет и преводач на български народни песни и класическа и съвременна българска поезия на унгарски език.

Ласло Наги е носител на редица престижни отличия, сред които и български: награда на ПЕН-клуб България (1959), орден “Кирил и Методий”, ІІІ степен (1969), Международната Ботевска награда (1976) и Почетен граждани на Смолян (1976). 
Проектът за реновиране на експозицията на Къща-музей „Ласло Наги“ – Смолян, е защитен от Унгарски културен институт в София пред Национален фонд за Култура – Будапеща.
В изпълнението са ангажирани експерти от Литературен музей „Петьофи“ в Будапеща, които да представят съвременен музеен разказ за живота и творчеството на Ласло Наги, както и експерти от РИМ „Стою Шишков“ – Смолян, чиято задача е да представят Родопите – гостоприемно място за твореца и човека Ласло Наги.
Това е втори етап в процеса за реновирането на музея на Ласло Наги в Смолян, след като през 2016 г. със средства, предоставени от Министерство на Културата на България е направен основен ремонт на покрива на къщата, в която се помещава експозицията.

Сградата е архитектурна недвижима културна ценност с местно значение, строена през 1870-73 г. за жилищни и стопански нужди на фамилия Гьорджеви, занимаващи се с абаджийство и конкретно с боядисване на аби-домашно тъкани вълнени платове за шиене на традиционно облекло.
СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини