94 безработни ще бъдат наети по програмата за временна заетост в Смолян и областта

Осигуряване на трудова заетост за 94 безработни лица предвижда Регионалната програма за заетост на област Смолян – 2019 г. В нея могат да се включат безработни лица в област Смолян над 50-годишна възраст, които по справки от края на 2108г са 2897 лица или 51% Продължително безработните са 1661 , което е 29%, за сравнение през 2017 г. те са били с 3% повече. 541 са хората с увреждания без работа, а 538 лица са младежи до 29 години, които нито работят, нито учат. Всички тези групи безработни отговарят на критериите на програмата и могат да бъдат включени в нея.

Програмата обхваща всички общини на територията на област Смолян, като в нейните рамки ще бъдат разкрити 94 работни места за работа на пълно работно време за срок от 5 месеца. 

 16 работни места за безработни ще има в Областна администрация Смолян, като те ще са заети в общополезни дейности.  10 работни места ще има в Община Смолян, а заетите ще се занимават с общополезни дейности в туристическите обекти и озеленяване на паркове, паркови пространства и градински площи в община Смолян. Дейностите за приложение по програмата включват поддържане на зелените площи в общината, екскурзоводски услуги по съдействане и упътване на туристи. За останалите 8 общини на Смолянска област са отпуснати по осем души, които ще бъдат ангажирани по програмата, само за община Чепеларе работните места са шест. Всички ще се занимават с поддържане и почистване на пътища, общински сгради и туристически съоръжения, екопътеки. Освен това държавата ще им плаща и за хигиенизиране на обществени терени, вътрешни помещения в обществени сгради, озеленяване - оформяне и поддържане на цветни алеи и зелени площи.

Източници на финансиране на Регионалната програма по заетост са средства от държавния бюджет – 321 726 лв., от Областната администрация Смолян - 1000 лв. и от самите общински администрации са осигурили общо 4940 лв.

Общата сума е в размер на 327 666 лв., а срокът за изпълнение на програмата е в рамките на периода от 10.06.2019 г. до 09.11.2019 г.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини