Млади фолклористи боядисаха първите яйца в Тракийското дружество

    Млади фолклористи от детски танцов състав "Пъстрица" боядисаха първите великденски яйца. Домакините от Тракийското дружество "Георги Сапунаров" и читалище "Тракия" бяха осигурили две кори с яйца, бои и подръчни материали за украса.

    Така децата вложиха въображение и демонстрираха умения в боядисването и изписването на яйцата. Със съвети за различни техники се включиха възрастните представителки на домакините.

    Пред децата за народния обичай боядисване на яйца говори секретарят на читалище "Тракия" Анета Георгиева. Тя обясни, че в миналото са възприемали яйцето като символ на раждането на човека от природата. Други народи са виждали в яйцето символ на прераждането, защото именно през пролетта започва прераждането на природата.

    По традиция в нашата страна яйцата се боядисват на Велики четвъртък. Утре /25 април 2019 г./ от 11 часа децата на Хасково ще имат възможност да боядисват заедно яйца в специално ателие до сградата на община Хасково.
    От администрацията са осигурили яйца и бои. Всички участници ще получат шоколадови лакомства.
    Основен участник във великденското ателие са децата от школите на Младежки център, чиято е отговорността за оцветяването на големи декоративни яйца, които след това ще бъдат изложени в градинката пред НТС.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      А
      а
      0 -1
      02:45, 25 апр 2019
      а защо няма момчета сред "младите фолклористи"?
    Последни новини