Румъния иска от Великобритания да ѝ върне 61 тона от златните ѝ резерви

Румъния е готова да предприеме действия, за да си върне златните резерви, съхранявани извън страната. В сряда парламентът в северната ни съседка прокара законопроект, според който централната банка в страната ще може да поиска репатрирането им, съхранявани в Банката на Англия.

Според информация на Romania Insider във Великобритания са съхранявани 65% от златните резерви на Румъния. Други местни медии изчисляват този дял на около 61 тона от общо 104 тона от благородния метал.

 

Законопроектът е внесен от лидера на управляващата Социалистическа партия Ливиу Драгня и сенатор Сербан Николае.

"Нищо в икономическата ситуация в страната не оправдава задържането на такова количество от златните резерви в чужбина заедно със свързаните с него разходи, които не трябва да се пренебрегват", посочват вносителите.

Според информацията това ще спести на Букурещ по 300 хиляди евро годишно под формата на такси.

165 депутати срещу 90 гласуваха в подкрепа на законодателството, а трима се въздържаха. Сенатът прие законопроекта още на 1 април.

Следващата стъпка, за да влезе в сила нормативният акт, е той да бъде одобрен от президента Клаус Йоханис.

Към края на януари Румъния разполага с общо резерви в злато и в чуждестранна валута, изчислявани на 35,765 милиарда евро в сравнение с 36,8 милиарда евро към декември 2018 година. Златните резерви от 103,7 тона се равняват на около 3,843 милиарда евро.

Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини