Асеновградчани: Това не е нашият почетен гражданин!

Избирането на Росен Чаталбашев за почетен граждани на Асеновград предизвика бурни реакции в мрежата, поне в местната й станимашка вариация. Може би има някой, който да одобрява случилото се, но поне ние не попаднахме на такъв. Росен Чаталбашев е директор на Винпрома в Асеновград, но малко се знае за него. Въпреки всичко той бе приет от съветниците за „почетен гражданин“.

„Уважаеми г-н Георгиев, Обръщаме се към Вас в качеството Ви на председател на Общински съвет-Асеновград . Настояването ни като граждани на Асеновград е да се възползвате от правомощията си на тази длъжност и да свикате извънредно заседание на ОбС-Асеновград. Настояването на голяма част от обществеността на Асеновград е да бъдат подложени на ново гласуване окончателно заявените номинации за носител на званието „Почетен гражданин на Асеновград“, разбира се, като изключите вече одобрената номинация.

Извън всякакъв коментар е създалата се безпрецедентна ситуация на недопустимо и крайно разминаване на нагласи, открито заявени обществени подкрепи и публични аргументи за това кои са най-одобряваните от асеновградчани номинации, от една страна, и крайния резултат от вота на общинските съветници, от друга.

С това си решение Общинският съвет рязко обезсмисля почетното гражданство като обществено признание на асеновградчани и демонстративно показа, че не се интересува и не се съобразява при решенията си с волята на съгражданите си.

Ваше и на колегите ви общински съветници е да намерите най-разумния начин да поправите стореното.
Прилагаме част от гражданската подписка в подкрепа на искането и очакваме адекватна реакция.“

Това е текстът на писмото, което съвсем скоро ще бъде „входирано“ в ОбС. Какво ще следва оттам нататък? Отговорите са много. Ние само знаем, че каквото са дали на Асеновград оперният певец Дамян Велчев и д-р Никола Тодоров е неизмеримо с думи. И не, не лобираме. Просто сме честни. Нека Общинският съвет седне отново, този орган не е толкова зает с други дейности, и реши – има ли достоен за званието „Почетен гражданин“! Сега през 2019! А за напред – наредбата... Търсете наредбата, там е разковничето. Тази наредба трябва да бъде актуализирана. От 2010-а е...

Постъпките за извънредна сесия са направени. В ръцете на председателя Драгомир Георгиев е да я свика. За асеновградчани е въпрос на ЧЕСТ да изберат... когото изберат.

Общинските съветници обаче определиха за почетен само един - Росен Чаталбашев, бизнесмен, собственик на винзавод в Асеновград. Решението им е достъпно на сайта на Община Асеновград.

С обяснението, че вотът е таен, председателят на комисията по провеждане на избора за почетен гражданин Енко Найденов не съобщи с колко гласа е бил избран Чаталбашев. Ден по-късно документът е публичен и ясно се вижда, че гласовете за него са били 21. Всички останали кандидати очевидно не са успели да съберат повече от задължителния минимум от 17 гласа. Но подробностите около това по всяка вероятност ще си останат тайна.

Изборът на съветниците създаде напрежение сред обществеността, която в последните няколко години е особено чувствителна по отношение избора на “почетен гражданин”. Според асеновградчани човекът, който заслужава това признание, наистина трябва да е с много заслуги и принос за града. Затова те настояват за повторен вот на извънредна сесия, защото “С това си решение Общинският съвет рязко обезсмисля почетното гражданство като обществено признание на асеновградчани и демонстративно показа, че не се интересува и не се съобразява при решенията си с волята на съгражданите си.”.

Дали искането им ще бъде удовлетворено, предстои да разберем. А то трябва да бъде.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ан
    Анонимен
    0 -1
    03:00, 26 апр 2019
    Пише се ”буЛката”, а не ”буката”
Последни новини