Осъдиха лекарка за смъртта на пеленаче

Д-р Антоанета Йорданова Николова от Харманли е осъдена за лекарска грешка. Тя е призната за виновна, че заради немарливо изпълнение на служебните си задължения, е причинила смъртта на 5-дневно момиченце.

Бебето е родено на 8 април 2014 година в харманлийската болница. След три дни то и майка му Гюлназ Юсуф били изписани и се прибрали в дома си в харманлийското село Орешец. На 13 април същата година пеленачето издъхнало в леглото си в семейния дом. При аутопсията в Съдебна медицина е установено, че бебето е починало от намалено количество на тромбоцитите в кръвта /тромбоцитопения/.

"Лекарката не е забелязала клиничните и параклиничните симптоми на изявенато тежко заболяване, не е назначила съответните за това изследвания, не е насочила своевременно пострадалото дете към неонатологично заведение", пише в решението на съда.

Така д-р Николова е получила условно наказание от 1 година с изпитателен срок от 3 години. Освен това в рамките на 1 година тя ще бъде лишена от правото да упражнява професията, гласи решението на съдия Красимир Димитров от Хасковския окръжен съд.

Според запознати това е второ обвинение срещу лекарката. През 2007 година от прокуратурата оттеглили обвинението заради промяна в заключението на вещите лица. В настоящия случай тя е призната за виновна по обвинение на прокурор Дарина Славова.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Па
    Пациент
    17 0
    13:33, 26 апр 2019
    Въпросната "докторка" е ШЕФ на детско отделение в Харманли! Груба и нагла жена, която цели да печели, а не да лекува!
  • 2
    Го
    Гогов
    0 0
    07:41, 29 апр 2019
    Хайде сега въпросната лекарка на площада и да и се изредят цялото село Орешец.Да видим дали другия път ще си върши работата немърливо.
    Тези самозабравили се боклуци само бой и еб...н ги оправя.

Още новини

Последни новини