България отбелязва 143 години от Априлското въстание

България отбелязва 143 години от Априлското въстание! В градовете, станали сърце на бунта срещу османската власт, днес се събират десетки хиляди, за да почетат паметта на бунтовниците, съобщи Nova. На тържествата в Клисура е президентът Румен Радев, а в Копривщица - председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

В Копривщица около 200 четници ще направят възстановка на събитията.

„Преди 143 години тук шепа смели мъже са направили така, че да увлекат след себе си всички българи и Европа да ни чуе. Да заявят, че не искат повече да бъдат роби и България има право да бъде свободна. Заради тази жажда за свобода днес сме това, което сме. Трябва да помним, знаем и пазим и да предаваме на идните поколения”, заяви Цвета Караянчева.

В Клисура също имаше възстановка. В нея се включиха над 150 участници. 

В словото си президентът Румен Радев заяви, че „събитията от преди 143 години напомнят за моралната сила и величието на един народ, готов на саможертва за свободата”.

„Искам да поднеса своята благодарност и признателност към всички вас потомци и родолюбиви българи, които не само пресъздавате славата и величието на онези дни, но, които пренасяте този завет на дедите ни от поколение на поколение”, заяви президентът.

Кулминацията на честванията ще е тази вечер в центъра на Панагюрище, където ще е тържествената заря-проверка.

Източник: http://nova.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ев
    ЕВРОАТЛАНТИК
    1 -1
    15:41, 1 май 2019
    На кого да вярвам Харалан Александров каза че сме живеели добре при турскои е нямало робство а само ПРИСЪСТВИЕ А Цветанов също се изцепи че е имало само ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО Бойката си мълчи по въпроса защото той само е чел ВИНЕТУи не е наясно с историята ни
  • 2
    🇧🇬
    🇧🇬
    0 0
    19:32, 1 май 2019
    Истинското робство е било в Русия.....
    Крепостните селяни са били безправни нищожества.... Били са длъжни да целуват ботушите на господаря, докато ги бичува... Нямали са право на никаква собственост.... Били са собственост на господаря си, който е имал право да ги третира, като животни(вкл. да ги наказва със смърт).......
    Тук в България е било позволено да се пътува свободно... Българите са изучавали децата си в чужбина... Имали сме самостоятелна църква, развивали сме бизнес и свободна търговия.....
    Къде е било истинското робство!????
    Е, вярно е, че пророчеството на Левски и на всички наши революционери се сбъдна....,, Който ни освободи--той ще ни пороби"..

Още новини

Последни новини