Тържествено осветиха изцяло обновената църква "Свети Атанасий Велики", светецът е пазител на Златоград

Изображение 1 от 4

    След 96 години от построяването си, на 2 май 2019г. емблематичен храм край Златоград беше осветен за втори път след цялостен ремонт, осъществен с даренията на над 200 души с различно вероизповедание.

    Днес архимандрит Висарион и златоградският свещеник Константин Атанасов отслужиха тържествен водосвет за откриването на напълно обновения храм „Свети Атанасий Велики“ край Златоград. В деня на Светеца 2 май да запалят свещичка и да се помолят в напълно обновената с дарения и доброволен труд църква, дойдоха много златоградчани и гости. За всички е приготвена и благословена трапеза.

    Църквата „Св. Атанасий Велики“ в Златоград навърши 95 години от построяването си през 2018г, когато стартира и кампания за укрепването и възстановяването на светата обител, построена през 1923 г на мястото на манастир, разрушен от турците през 1750 г.

    Благодарение на усилията на църковното настоятелство и десетките дарители, Златоград вече има изцяло нов храм. Построена е изцяло нова камбанария, направени са каменни облицовки на стените, поставена е нова дограма, мазилка, осветление и църковно обзавеждане.

    „Имаме изцяло нов храм, в кампанията за набиране на средства се включиха много хора, всеки дари пари и доброволен труд според възможностите си, независимо от вероизповеданието“., каза отец Атанасов и отправи апел към всички с отношение към вярата да дарят за довършването на цялостното обновление на легендарната църква, чийто патрон е покровителят на Златоград Свети Атанасий.

    Дарения, необходими за довършителни работи, продължават да се събират в двата храма в града, както и в банковата сметка на църковно настоятелство на храм „Свети Георги“ в Златоград.

    Банка ДСК IBAN BG 26STSA93000000473855

    BIC STSA BGSF

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини