Богато честване на Гергьовден в Смолянско, къде и как ще празнуват гости и домакини

    Дните около Гергьовден са пълни с прояви, събори и празнични програми в цялата Смолянска област.

    Празникът на Златоградското чеверме е на 4 май, а подготовката за него започва още тази вечер, за да бъдат готови агнетата за кулинарната фиеста. 150 чевермета ще се завъртят на бавен огън на големите дървени „грилове“ още тази нощ, а утре стотици гости ще се съберат за шеста поред година на вече традиционния празник на чевермето по родопски, който предполага и дрескод национални носии. Домакините ще покажат и обредно приготвяне на живата вода за Гергьовден и ритуално запалване на жив огън, което ще се излъчи онлайн на 3 май от 20.30.ч. за тези, които не могат да присъстват на мероприятието.

    На 6 май Община Баните също има празник, на който съчетава Гергьовден и честване на лечебната минерална вода, с която селото е известно. Веселбата с музика, танци и хора започва обаче ден по -рано, като начало ще има Дискусионна  кръгла  маса  „Туристически район РОДОПИ –   балнеология и екотуризъм”, а след това и веселата част на празника с концерт на фолклорния изпълнител Николай Славеев и официалното откриване на новия и модерен площад „Шести май“ в селото, което развива балнеотуризъм. Празникът ще продължи със спектакъл на Ансамбъл „Българе“ ,  певицата Цветелина и програма на местните самодейци, а по-късно ще има и дефиле на автентични носии от община Баните и носии на Кралство Мароко. Вечерта на 5 май ще има Тържествена заря - проверка  с участието на 101 Алпийски полк Смолян, а на 6 май празнината програма на площада продължава с Виевската фолкгрупа и други народни изпълнители.

    В Община Девин 6 май също ще се отбележи подобаващо – с курбан за здраве и детски футболен турнир на градския стадион. В 10.00ч. Започва състезанието, в което ще играят отборите на ФК „Девин”, ФК „Ботев” – Пловдив, ФК „Хебър” – Пазарджик и ФК „Родопа” – Смолян. От 11.00 часа започва народно веселие с оркестър „Пампорово”,  танцовите групи и гайдарски състав към Общински детски комплекс Девин, читалище „Родопска просвета – 1923” и танцовия състав „Девин Денс Клуб”. Курбанът за здраве ще бъде раздаден от 12 часа, съобщиха от община Девин.

    На 6 май Кметът на община Неделино - Боян Кехайов кани всички жители и гости на града на празника Гергьовден, като най - ранобудните ще могат да вземат участие във възстановката на традиционния обичай, който ще се проведе рано сутринта в 06:00 часа в местността " Турчин мост ". От 10:00 часа на центъра на града ще има богата фолклорна програма с участие на певчески фолклорни групи от Народно читалище "Светлина-1938".

    Община Чепеларе ще отбележи Гергьовден с курбан за здраве на площад „Олимпийски“ от 13.30ч. на 6 май, организиран от овцевъдите на територията на Общината. Честването на Деня на храбростта и българската армия ще се състои пред паметника на загиналите във войните чепеларци с участието на военните от 101 Алпийски батальон в Смолян.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Коментари в сайта (1)

    Още новини

    Последни новини