41 души загинаха във възпламенил се при аварийно кацане самолет в Русия

Президентът на Русия Владимир Путин поиска мащабно разследване на причините за инцидента от снощи, при който самолет със 78 души на борда, пътуващ към Мурманск, се възпламени при аварийно кацане на летище "Шереметиево" в Москва, съобщава БНР.

Загинаха 41 души, 16 бяха ранени, шестима от тях остават в болница, състоянието на трима се оценява като тежко. 

Самолетът "Сухой супер джет сто" на авиокомпанията "Арофлот" се приземи аварийно на 28 минута от полета на московското летище "Шереметиево", откъдето излетя вчера следобед за Мурманск. При кацането се счупи предният колесник, възпламениха се двигателите и пожарът бързо обхвана цялата задна част на самолета. От "Аерофлот"  съобщиха, че пилотът е поискал разрешение за аварийно приземяване поради техническа причина, но не дадоха подробности. 

Руският премиер Дмитрий Медведев  нареди да бъде създадена специална комисия, която да установи причините за катастрофата. "Ространс надзор" започва проверки на "Аерофлот", "Шереметиево" и държавната корпорация за организация на  въздушното движение. 

Скоро след излитането командирът на полета е поискал и получил от диспечерите разрешение за аварийно кацане. По-рано беше съобщено и че при приземяването една от стойките на шасито е пробила резервоара, който се е възпламенил. Огънят бързо е обхванал цялата задна част на машината, а след спирането на самолета незабавно е започнала евакуация.

В Мурманска област е обявен тридневен траур в памет на жертвите.

Руският президент Владимир Путин изказа съболезнования на близките на загиналите и настоя за подробно разследване, което да установи причините за инцидента.

  

Източник: http://bnr.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини