За Гергьовден "отключиха" вълшебен извор в Момчиловци

    Много хора преминаха през малката църквица в Момчиловци под връх "Свети Илия" в нощта срещу Гергьовден, за да запалят свещ и да налеят от чудотворния извор "заключен" в храма, който ще бъде отворен и днес в празничния 6 май.

    В нощта срещу Гергьовден и на самия празник водата от аязмото в Момчиловци е най - лековита. През цялата нощ и до късно на 6-и май хора от близо и далече идват с вяра, че водата от извора ще ги пречисти и ще им помогне да се избавят от болести и злини с Божията помощ. Чудесата, случили се в параклиса на аязмото доказват лечебната сила на водата и вярата.

    Чудотворната вода от аязмото лекува хора от всички възрасти, почитат я християни и мюсюлмани, търсят помощта й хора от цялата страна и много чужденци. Появата на лечебния извор е свързана с тайнството на съновидение, изпратено свише преди повече от 105 г. За разлика от много други свети места, които имат почти фолклорна история, предавана от уста на уста, момчиловското аязмо има официална, издадена в книга със снимки и спомени, и човешки истории.

    Параклисът е строен в началото на миналия век, мястото е свещено, а параклисът под връх "Свети Илия" е отворен денонощно, но чудотворният извор се заключва зад украсена с резба дървена врата със стъкло. Водата е изведена извън параклиса, откъдето по всяко време на годината може да се налее, но на Гергьовден, катинарът се маха. Директно от извора вода се точи с посребрен черпак за здраве, берекет и изцеление, а жителите на родопското село предават вярата си за лечебната сила на водата на деца и внуци.

    Момчиловското аязмо лекува основно очни болести, дори слепота, кожни и стомашночревни заболявания. Специално за аязмото легендата е жива за всички в Момчиловци, а по стените на параклиса има снимки от далечната 1910 г. доказващи автентичността й.

    Семейство на възраст от Момчиловци дълго нямало дете, докато един ден коремът на жената започнал да расте. Радостта била голяма, защото помислили, че е дългочаканата рожба, но минали 9 месеца, без да се роди дете. Година след това жената изглеждала зле, тогава насочили семейството към Стара Загора, където живеела известна за времето си ясновидка Кортеза. Тя „вижда“, че бременността на жената е фалшива и я посъветвала да копае в близост до къщата й, описвайки точно мястото под връх Свети Илия, за да добият вода за безвъзмездно ползване от всички.

    Неверието на местните, както и на свещеника в селото, било голямо, но изворът действително е открит за една нощ, а седмица по-късно коремът на жената се възстановява. В чест и памет е построено параклисчето, по-късно е обновявано в годините, а паркът в аязмото е създаден постепенно – с дарения от наборите, навършващи 50 г.

    И тази година в нощта срещу 6 май в малката църквица дойдоха хора от близо и далеч, за да се помолят за здраве и балгополучие, а жителите на Момчиловци са категорични, че за да получиш изцеление, трябва истинска вяра.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини