Ангелкова в Баните: Регистър на туристическите фестивали и събития вече е с над 1800 прояви

Изображение 1 от 4

    На 6 май Община Баните отбелязва своя празник и чества лековитата минералната вода, с която родопското село е известно. За пръв път в празничната програма е включена дискусионна кръгла маса “Туристически район РОДОПИ -балнеология и екотуризъм“, която се проведе на 5 май в селото, развиващо балнеотуризъм. Тя се организира под патронажа на министъра на туризма Николина Ангелкова, а акцент в дискусията бяха възможностите за по-рационално оползотворяване на туристическия потенциал на района, представен най-вече от балнеологията. 

    Според данните изнесени от министър Ангелкова, Пампорово е с най-висок ръст на туристите тази зима, като 60 % от посетителите в курорта са били българи, а 40% - чужденците. Хилядите гости на Пампорово трябва да видят уникалните места, които са в близост- като Община Баните, коментира министър Ангелкова. Важни за напредъка на регионите са и събитията, които привличат множество туристи, като Министерството на туризма подкрепя всяка подобна инициатива. Ангелкова обяви, че в Регистъра на туристическите фестивали и събития, който постоянно се надгражда, към момента са включени над 1800 фестивали и събития от цялата страна. Според Ангелкова един от основните приоритети на правителството е намаляването на административната тежест в областта на туризма, като с последните промени на закона са отпаднали около 19 документа.

    В дискусията участва областният управител на Смолян Недялко Славов, който подчерта, че Смолянска област бележи траен ръст в приходите от туризъм, а престоят на туристите става все по-продължителен. Значим е интересът към фолклорните празници и събори, които стават все по-популярни. Славов обаче подчерта, че „за да развиваме туризъм, инфраструктурата е базисен фактор и ние ще продължим да инвестираме в по-добри пътища, защото свързаността е първото условие за привличането на туристи“.

    По време на празника, който продължава и днес 6 май, беше открит модерния площад в общинския център, който е на стойност над 1.5 млн.лв. Лентата на новия площад „Шести май“ с фонтан и други екстри, беше прерязана от гостите в лицето на областния управител, министъра на туризма Ангелкова, Цветан Цветанов и кмета на Община Баните Милен Белчев.

    Гости на празника бяха народните представители Владимир Улучен и д-р Красимир Събев, кметовете на общините Смолян Николай Мелемов, Чепеларе Славка Чакърова, Неделино Боян Кехайов, Велинград д-р Красимир Коев, посланика на Кралство Мароко н.пр. Закия Ел Мидауи. Празникът на 5 май завърши с тържествена заря-проверка в памет на загиналите във войните за освобождението на страната ни жители от околните населени места, но продължава и днес на Гергьовден с празнична весела програма.

    СмоянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини