Топ 5 на най-странните състезателни автомобили

    За да участвате в състезанието, не е необходимо да имате екзотичен суперавтомобил. Дори семеен миниван може да се превърне в състезателна кола, стига да имате желание да го модифицирате. Понякога в гонките участват доста странни автомобили. Те не винаги са направени поради липса на пари, тъй като в някои от тях се влагат доста средства. И не са създадени за забавление, а са наистина сериозни проекти.

    Ferrari 250 SWB Breadvan
    През 1962 г. на пистите от GT шампионата се появи необичайно купе Ferrari. По-точно, дори не купе, а някакво комби. Това Ferrari 250 SWB дори получи прякора Breadvan (ван за хляб). Странното е, че неговата каросерия е създадена от експерти по аеродинамика. Енцо Ферари отказа да продаде на отбора Scuderia Serenissima на най-новото купе Ferrai 250 GTO. Поради това собственикът на тима граф Волпи реши да създаде свой собствен аналог. Ferrari 250 SWB Breadvan дори имаше успехи - две победи и три подиума през 1962 г.

    Ford SuperVan
    Състезателни могат да бъдат не само комбитата, но и вановете - доказа го Ford. Първият Ford SuperVan е създаден през 1971 г. на базата на Ford Transit. В товарния отсек бе монтиран 4,7-литров V8 двигател с мощност 400 конски сили от състезателния Ford GT40. През 1994 г. се появи новият Ford SuperVan (на снимката), оборудван с 3.5-литров 8-цилиндров двигател Ford Cosworth с мощност 730 литра болида на McLaren. Ванът дори успяваше да развие скорост от 300 км/ч.

    Renault Espace F1
    Renault доразработи идеята на Ford и превърна семейния миниван Renault Espace в състезателен автомобил. Французите взеха 3.5-литров V10 двигател с мощност 800 коня от болида на Williams-Renault във Формула 1, монтираха спойлер на покрива, керамични спирачки и четири състезателни седалки в салона. Френската легенда от Формула 1 Ален Прост бе поканен да тества автомобила. Четирикратният световен шампион успя да развие с минивана скорост от 312 км/ч, а ускорението от място до 100 км/ч му отне едва 2,8 сек.

    Volvo 850R
    Ако Renault успя само да тества своето творение, семейното комби Volvo 850 успя да се бори на състезателните писти. През 1994 г. шведите го вписаха за участие в британската серия BTCC. Автомобилът се представи добре, но на следващата година му забраниха да участва, защото аеродинамиката му даваше предимство пред седаните.

    BMW X5 LeMans
    Всъдеходи се състезават в многобройни ралита и офроуд гонки. BMW реши да създаде експериментален SUV за писти. Моделът BMW X5 LeMans 2000 е оборудван с V12 двигател с мощност 700 коня от BMW V12 LMR, който печели в Льо Ман година по-рано. Автомобилът ускори от място до 100 км/ч за 4,7 сек, а максималната му скорост бе 311 км/ч. Освен това постави отлично време за една обиколка на пистата "Нюрбургринг" - 7:49.92. За сравнение, съвременният Porsche Cayenne Turbo S е с 10 секунди по-бавен.

    Източник: automedia.investor.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини