Върнаха сред природата трите изоставени в гората мечета, открити преди година край Доспат

    Подобна акция са осъществява за първи път у нас и има единични случаи на такива мероприятия на европейско ниво

    Точно година след като бяха открити в гората край язовир Доспат, три осиротели мечета бяха върнати в естествената им среда, съобщават от пресцентъра на МОСВ.

    Министерство на околната среда и водите и Фондация „Четири лапи“ организираха спасяването на изоставените малки, намерени през април 2018г. Бебетата бяха настанени в гръцкия център „Арктурус“, който има опит в реадаптацията на кафяви мечки, за да могат животните да са готови за връщане в природата.

    Към момента мечетата вече са годни за връщане в естествена среда, тъй като са достигнали необходимите килограми. Тяхното транспортиране беше осъществено със специализирани автомобили и с подкрепата на специалисти от фондация „Четири лапи“, допълват от МОСВ.

    Мястото за пускането им в Национален парк „Централен Балкан“, отговаря напълно на необходимите характеристики и беше определено като подходящо за целта от български и гръцки експерти.

    Растителността в тази местност е преобладаващо широколистна гора, не са засечени трайни следи от други екземпляри от вида кафява мечка и мястото е отдалечено от населени места. Експертите от „Централен Балкан“ имат опит и разполагат с необходимото оборудване за работа с маркирани мечки.

    Предприети са всички необходими действия за повторната адаптация на мечетата. Доставени са и са заплатени от МОСВ три броя нашийници за проследяване, като са осигурени и специфични каишки, които са разтягат, за да не причинят нараняване на мечките при тяхното израстване. Чрез маркирането на животните се създава възможност за тяхното следене на всеки час и за своевременна реакция при необходимост. Предвиденият период за проследяване е 18 месеца.

    Въпреки всички усилия, няма пълна гаранция за пълното и успешното връщане на мечетата в природата, тъй като процесът на реадаптация е труден и специфичен за всеки отделен индивид. Предвид бързите и адекватни  действия на всички участници в акцията, специалистите се надяват, че мечетата успешно ще се адаптират към своя естествен начин на живот.

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини