Майки в Смолян готвят протест срещу промени в Закона за закрила на детето

Изображение 1 от 2

    В Смолян се готви протест срещу промените в Закона за закрила на детето и Националната стратегия за детето 2019-2030г. Протестът ще се проведе на 11 май пред сградата на Община Смолян от 17.30ч., след което ще има шествие до Амфитеатъра на Стария център в областния град, където ще бъдат изложени исканията на протестиращите.

    Организаторите са уведомили Община Смолян за протеста и уточняват, че инициативата срещу Стратегията за детето и промените в Закона за закрила на детето ще премине под формата на мирен граждански протест и очакват да се съберат около 300 души. Исканията на протеста са за отмяна на Стратегията и промените в закона, както и за обяснение от МОН за включения спешен телефон 111 116 в учебните материали, както и публично разкриване на дейността на фондация „Анимус“ и какво е участието на държавата в нея.

    Акцията на майките се организира в социалната мрежа, като се визират именно промените в закона, които според инициаторите на протеста са проблем заради твърде широките възможности за тълкуване на правните понятия . „Проблемите с тези нововъведения идват от възможното тълкуване на понятия като “непосредствен риск от изоставяне”, “насилие”, риска от фалшиви доноси, свободата на действия на социалните служители. Докато уж се спира работата по Стратегията за детето, се оказва, че вече са приети промени в Закона за закрила на детето.“, се казва анонса за обявения в социалната мрежа протест.

    Според инициаторите в Смолян, позоваващи се на информация в официалния сайт на Агенцията за закрила на детето, са дадени смущаващи примери за обяснение на „насилие“ по смисъла на закона.
     

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини