България изостава със зарядните станции и бонусите за електромобили

През миналата година у нас са били продадени около 2 100 автомобила с алтернативно задвижване. Това  е ръст от почти 60% спрямо 2017, когато са били продадени 1 300 бройки, показва статистиката на АСЕА.

В ЕС са били продадени около 2 милиона леки коли, класифицирани като електрически автомобили или хибридни електрически автомобили, които могат да бъдат задвижвани в комбинация с бензинов или дизелов двигател плюс електричество, показват данни от анализ на Евростат и Асоциацията на производителите на автомобили за 2018 г. През миналата година в държавите-членки на ЕС са регистрирани 262 милиона автомобила. По-малко от 1 процент от тях електрически или хибридни електрически.

У нас по последни данни се движат около 800 изцяло електрически коли и над 2 000 хибрида.

На българския пазар 18 различни марки предлагат автомобили с алтернативно задвижване, като цените им варират между 60 000 и 80 000 лева. Според експерти в бранша освен високата цена, развитието на електромобилния транспорт се спира от липсата на достатъчно зарядни станции. Липсват и редицата бонуси и отстъпки, предлагани в развитите европейски страни на собствениците на електромобили. В България едно от малкото предимства, които те ползват, е освобождаването им от общински данък за превозни средства и безплатното паркиране в големите градове.

България изостава в развитието на електроразпределителната инфраструктура, което трябва да обезпечи изграждането на национална мрежа от зарядни електростанции с достатъчна мощност, според експертите. За това ще са нужни целеви инвестиции в електроразпределителните мрежи в продължение най-малко на 5 - 7 години за минималното разгръщане на високомощни зарядни станции в страната.

Значителен ръст в продажбата на автомобили с алтернативно задвижване е регистриран и в Румъния - около 80% и 70% в Гърция, в сравнение в предишната година. Норвегия, Швеция, Полша, Финландия, Великобритания и Люксембург бележат бързо преминаване към алтернативни автомобили. Там освен финансови облекчения за собствениците им, са осигурени и достатъчно на брой зарядни станции за електромобилите. В момента на територията на ЕС има около 20 000 зарядни станции, но се очаква през 2020 г. мрежата да е от минимум 800 000 зарядни станции.  За целта са предвидени близо 10 млрд. евро да бъдат инвестирани в изграждането на такава мрежа в ЕС..

До 2030 г. водещите индустриални държави в Европа и света ще прекратят вътрешните продажби на автомобили с въглеродни горива, а броят им в експлоатация бързо ще намалява.

Масовото навлизане на електромобили в ЕС през следващите 5 години ще доведе до силно поевтиняване на транспортните услуги и строителството и ще предизвика появата на нови технологии, производства и професии, според експерти. Държавите-членки на ЕС, които не вървят в крак с новите технологии и с тяхното информационно и инфраструктурно обезпечаване, ще търпят значителни търговски загуби и ще са подложени на санкции както заради използването на бензинов и дизелов транспорт, така и заради недостатъчен капацитет на националните мрежи от зарядни станции.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини