Тържествена литургия в църквата "Свети Николай Чудотворец" в Смолян за Летния Никулден

На 9 май Православната църква чества пренасяне на светите мощи на св. Николай Мирликийски Чудотворец  от родния му град Мира, Мала Азия, в италианския град Бари, където са до днес. Светецът се почита от вярващите като помощник и застъпник на семейството и децата, моряците, рибарите, фармацевтите.

Както всяка година, днешният Летен Никулден отново ще събере стотици вярващи към храм „Св.Николай Мирликийски Чудотворец“ в кв. Устово в Смолян, който е сред емблематичните в родопския град.  

Ще се отслужи светата божествена Литургия от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия  архимандрит Висарион, енорийският свещеник Васил Маджаров, секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков и свещеници от Смолян и духовната околия. Ще бъде отслужен празничен водосвет, ще има трапеза за благословение.

Паметта на Св. Николай /270 – 343/ се чества освен на 9 май и на 6 декември, когато светителят се представил на Господа. Всеки четвъртък през годината  също е посветен на неговата памет.

Вечернята  в чест на св. Николай Мирликийски Чудотворец  в неговия храм в Устово се отслужи на 8 май, когато бе прочетен и изпят Акатиста на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Богомолците, дошли в храма, бяха поздравени от архиерейския наместник и с благодарствена молитва преминаха пред храмовата  иконата на Чудотвореца, изнесена  за празника в центъра на храма на специална маса. Според вярванията на местните хора стотици  поклонници  през годините са получили изцеление и успокоение чрез силата на вярата.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини