Стартира проект за над 9.5 млн.лв. за компостиране на битови отпадъци на Доспат и още четири общини

Първа копка на мащабен проект по проектиране и изграждане на компостираща инсталацияи за предварително третиране на битови отпадъци на пет общини ще бъде направена на 13 май 2019г край село Барутин, община Доспат. Партньори по проекта са Общините Доспат, Борино и Девин от област Смолян и общините Сатовча и Сърница.

С въвеждането в експлоатация на компостиращата инсталация ще бъдат оползотворявани всички зелени отпадъци за производство на компост и неговото реализиране за подобряване почвата на обработваемите площи. Преди това ще се отделят метали, пластмаси, стъкло, хартия и картони.

Правилно третираните ще бъдат връщани за рециклиране и повторна употреба, с което почти наполовина ще бъде намален обема на битовите отпадъци, които ще се депонират в депото и ще бъде удължен неговия експлоатационен период.

Реализирането на проекта ще доведе до намаляване количествата на депонираните отпадъци, оползотворяване на 100% на зелените отпадъци, реална възможност за отпадане на отчисленията по чл.64 ,ще има и социален ефект, тъй-като ще бъдат разкрити 12 постоянни нови работни места. В общините от регионалното сдружение ще бъдат създадени предпоставки за опазване на околната среда в по-големи мащаби.

Проектът е на стойност почти 9. 655 млн.лв., от тях почти 6.199 млн.лв. са финансиране от Европейския фонд за регионално развитие. Останалите средства са от националния бюджет, малко над 1 млн.лв., около 830 хил.лв. са от общините бенефициенти.

СмолянБГвести
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини