Училището в Търън победи в областното състезание за млади "парамедици" на БЧК

Изображение 1 от 3

    Десет отбора от област Смолян от основни и средни училища, взеха участие в традиционното Областно състезание на ученически екипи по първа помощ, което се проведе днес в Смолян. Победителят е отборът на ОУ „Стою Шишков“ в село Търън, който ще представи Смолянска област на Националнот осъстезание на Ученическите екипи по първа помощ, което се организира от Дирекция „БМЧК” към БЧК през юни тази година. На второ място се класираха учениците от ОУ “Стою Шишков“ в кв. Устово в Смолян, а на трето децата от ОУ „Иван Вазов“ в Смолян.

    На площада пред църквата БЧК събра отборите на ОУ „Васил Левски” Златоград, СУ „Димитър Благоев” Доспат, ОУ „Стою Шишков” с.Търън, СУ „Отец Паисий” Мадан, СУ „Христо Ботев” Девин, СУ „Свети княз Борис І” с.Старцево, СУ „Св.св. Кирил и Методий” Смолян, ОУ „Проф.д-р Асен Златаров” Смолян, ОУ „Стою Шишков” гр.Смолян и ОУ „Иван Вазов” в Смолян.

    Учениците преминаха през десет различни пункта, за да покажат своите теоритични знания и практически умения за първа долекарска помощ при животозастрашаващи състояния, сред които са силно кръвотечение, загуба на съзнание, загуба на пулс и дишане, счупване на крайник, шок, изгаряне и др.

    БЧК Смолян раздаде награди на всички участници- спешна аптечка за долекарска помощ, ключодържатели с логото на БЧК И рамоти.

    Организаторите благодарят и на Община Смолян и управата на Храм „Св. Висарион Смолянски” за подкрепата и предоставения терен за провеждане на ученическот осъстезание, което сформира не само умения за първа помощ в кризисни ситуации, но развива и основни човешки качества и ценности.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини