Система с изкуствен интелект ще следи замърсяване от всеки завод в света

Всички ще знаем къде какво се излъчва във въздуха, кой какво гори и по кое време, дали има „чадър“ над него - никой няма да може да се скрие

Един разработчик на системи с изкуствен интелект – организация с нестопанска цел, наречена WattTime – ще използва сателитни изображения за точно проследяване на замърсяването на въздуха от всяка електроцентрала и всеки завод по света – в реално време. Нещо повече: WattTime ще направи данните публични.

Новината е от огромно значение за милиарди хора по света. Липсата на мониторинг и на точни данни за вредните емисии във въздуха затрудняват прилагането на ограничения за замърсяването спрямо всички видове замърсители – електроцентрали, заводи, нелегални инсталации и др. Новата система обещава ефективно да елиминира проблема – съответно и „игрите“ с данни за емисиите.

Публични данни

Достъп до данните в реално време ще имат не само регулаторите, но и широката общественост. Това е може би най-важният аспект от нововъведението, отбелязва Vox. Когато става въпрос за опазване на околната среда, обществеността може да бъде по-страшен регулатор от който и да е държавен орган.

Ако група от граждани някъде по света може да състави списък на най-мръсните електроцентрали в своя район, тя елиминира една от големите информационни бариери пред гражданските дейности за по-чист въздух.

А гражданите имат причина да се организират. Според последния доклад за състоянието на въздуха по света, замърсяването е причината за 5 милиона случая на преждевременна смърт всяка година – и 147 милиона години загубен здравословен живот всяка година.

Много често големите замърсители остават прикрити в „мъглата“ на недостатъчната и неточна информация. Но сега гражданите ще са въоръжени с точна, достоверна и надеждна информация – в реално време.

Очи в небето

Планът е да се използват данни от спътници, които ще се правят обществено достъпни (като мрежата Copernicus на Европейския съюз и мрежата на САЩ Landsat). Ще се използват и данните на няколко частни компании, които вземат такса за своите данни (като Digital Globe). Данните ще идват от различни сензори, работещи при различни дължини на вълните.

Изображенията ще бъдат обработвани с различни алгоритми за откриване на признаци на емисии. Вече е доказано, че голяма част от замърсяването може да бъде проследено просто чрез идентифициране на видимия дим.

WattTime казва, че може да използва инфрачервени изображения за идентифициране на топлината от димоотводните комини или изтичане на охлаждаща вода. Сензорите, които могат директно да проследяват емисиите на NO2, са в процес на разработка, според изпълнителния директор на WattTime Гавин Маккормик.

Наред с видимия дим, топлината и NO2, WattTime ще може да извлече точна информация за емисиите в реално време, включително информация за въглеродните емисии, за всяка електроцентрала по света. Маккормик казва, че данните ще могат да се използват и за получаване на информация за замърсители на водата като нитрати или живак.

Кой стои зад това

Финансирането идва от Google.org – филантропското крило на Google дава възможност на проекта да стартира с помощта на 1,7 милиона долара. Изборът е направен чрез Google AI Impact Challenge.

WattTime – нестопанска организация, която сега е дъщерно дружество на Института Роки Маунтин – направи впечатление в началото на годината със своята система за „Автоматизирано намаляване на емисиите“ (АНЕ). Това е е програма, която използва мрежови данни в реално време и машинно самообучение, за да определя с точност кога електроенергийната мрежа произвежда най-чистата електроенергия.

След това системата може автоматично да регулира консумацията на електричество по време, за да направи така, че потребителите да използват ток с най-нисък въглероден отпечатък (много от дейностите, изискващи консумация на енергия, могат да бъдат безопасно изместени във времето, като например подгряването на вода, зареждането на батерии и някои промишлени процеси).

Системата АНЕ е напълно автоматизирана. Тя работи във фонов режим, без намеса на потребителя.

В новия си проект за следене на замърсяването на въздуха WattTime ще си партнира с Carbon Tracker – мозъчен тръст, който и преди е работил със сателитни изображения, използвайки ги за финансов анализ за електроцентрали (включително едно скорошно проучване, показващо, че 42% от световните въглищни електроцентрали работят на загуба). Партньор в проекта е Световният институт п ресурсите.

Накратко, WattTime е нестопанска организация с ясна мисия, солидни партньори и сериозна финансова подкрепа. Въпреки малкия си размер, тя има шанс да се превърне в глобална информационна база за прозрачни и надеждни данни за замърсяването на въздуха.

Незабавни ефекти

Информация в реално време за източниците на замърсяване – това означава възможност за създаване и прилагане на всякакви инструменти и намаляване на замърсяването. Ето няколко, споменати от Маккормик:

– в много страни и райони има съмнения за неправилно, изкривено докладване на данните за вредни емисии – а на тях се базират решения за разрешителни, за такси, налози и ограничения. Сега вече ще има надежден, „трети страни“ източник на проверена информация за всяка електроцентрала, всеки завод, всяка инсталация. Отпада възможността за мамене на системата чрез изкривени доклади, местене на измервателни станции и др.

– данните за замърсяването в реално време ще позволят на АНЕ да работи навсякъде по света, без зависимост от източници на данни от държавата или промишлеността.

– данните за замърсяването в реално време ще помогнат на разработчиците на възобновяеми енергийни източници да проектират и позиционират своите проекти в области, където те могат да осигурят най-големи ползи.

– сателитните данни могат да бъдат използвани за по-прецизен финансов анализ на електроцентралите. Програмата на WattTime ще направи този анализ по-надежден и ще помогне да се идентифицират по-добре онези области, в които възобновяемата енергия вече е по-евтина от изкопаемите горива.

Всичко това ще стане реалност в момента, в който информацията стане публична.

Дългосрочни ползи

Най-голямата полза от мониторинга в реално време ще е това, че широката общественост ще е информирана. Гражданите, неправителствените организации и правителствата ще могат да организират своите мерки за контрол и натиск над източниците на вредни емисии.

За много бизнес-организации самият факт на разкриването, че излъчват големи количества вредни емисии – което досега е било неясно – ще е голям стимул за промяна. Така е, защото все по-голямо става влиянието на еко-съобразното поведение на бизнесите върху техния цялостен имидж и съответно върху приходните им потоци.

Все по-често самите акционери на големите организации настояват управителите да вземат под внимание въглеродния отпечатък на съответната организация, климатичните рискове, които създава.

Широката общественост пък ще има инструмент за натиск върху бизнеси и власти. На много места по света е практика местните държавни органи да прикриват данни за замърсяването, да прикриват големите нарушители на регулациите за чист въздух или просто да бягат от отговорност с мотива, че няма ясни и точни данни. Сега това прикриване ще стане невъзможно.

Всички ще знаем къде какво се излъчва във въздуха, кой какво гори и по кое време. Ще стане ясно и дали държавните органи държат „чадър“ над него. Никой няма да може да се скрие.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини