Стотици родители с децата си протестираха в Смолян срещу Националната стратегия за детето

    Стотици смолянчани с децата си излязоха на протест в събота, с настояване за категорична отмяна на Националната стратегия за детето 2019-2030г.  Далеч над очакваните 300 души се събраха на площадката пред сградата на Общината, като много от родителите бяха дошли с децата си, някои още в бебешки колички, други достатъчно големи, за да носят плакати.

    Чрез кампания във фейсбук жените от Смолян се организираха, взеха разрешение от Общината за протеста, закупиха тениски и направиха плакати. Основните опасения на родителите са, че Стратегията ще позволи абсолютно незаконно и неаргументирано да се отнемат децата им от социалните служби. От трибуната една от инициаторките на протеста Ангелина Канева съобщи, че сред тях има смолянско семейство, „избягало“ от Норвегия, където са взели и двете им деца. Без обяснение, без предварители проверки, даже в документа от техните служби пишело, че семейството е изрядно, но вземат децата за наблюдение и вече три месеца не им ги връщат. Това обяви пред събралото се множество от притеснени майки, бащи, баби и дядовци Кирова, като допълни, че в исканията им няма никаква партийна или политическа цел, освен да гарантират бъдещето на децата си.

    Екскортирани от полицейски коли и униформени, протестиращите преминаха в шествие разстоянието от Общината през централния булевард до амфитеатъра на Стария център. По пътя към тях се присъединиха десетки и множеството на площада достигна около 500 души. „Такъв протест не е имало в Смолян“, коментираха хората, а възглас „Не ни пипайте децата!“ скандираха и най-малките.

    „Не съм си раждала децата, за да ни ги вземат! Ние си отглеждаме децата в България въпреки всичко, въпреки, че държавата не прави нищо за нас, а мъжете ни са по чужбина, за да работят, а искат да ни наложат това, което става в Норвегия и да вземат децата ни както им падне!“

    С тези думи от трибуната Ангелина обобщи притесненията на всички протестиращи семейства от Смолян, че в Стратегията и в законите има твърде широко тълкуване за правните положения , касаещи деца в риск и деца жертва на насилие, което дава възможност на службите безогледно да вземат децата от родителите им, поставяйки етикет "дете в риск" - без това да е подробно регламентирано и ясно, за да няма възможност за злоупотреби.

    На митинга пред Общината дойде депутатът и шеф на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова, която се опита да обясни, че Стратегията е оттеглена и не са правени никакви промени в Закона за закрила на детето, които да дават повод за притеснение. Майките обаче репликираха, че не вярват на думите й, както и на държавата, и политиците, като отказаха да й дадат възможност да говори на протеста.

    Протестиращите обявиха, че ако не бъде оттеглена Стратегията и не се даде гаранция официално, че тя няма да бъде въведена под някаква скрита форма, те ще продължат с протестите и като крайна мярка ще спрат децата си поне за ден от детски градини и училище. Протестът в Смолян е част от национална кампания за протести в над 27 града на страната, а в Смолян завърши с едноминутно мълчание в памет на всички загинали деца в България, сред които и много болни, за които няма средства за лечение.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини