Данъчни проверяват 450 души, от тях 50 са висши политици. Преглед на печата

24 часа

Данъчни проверяват 450 души, от тях 50 са висши политици

Данъчни проверки, свързани с придобиването на евтини имоти от страна на хора от властта, текат в момента. Списъкът непрекъснато се допълва с нови имена, а проверките трябва да установят както приходите и разходите на проверяваните, така и произхода на парите за евтините покупки и дали за тях са платени дължимите данъци, обясниха за "24 часа" експерти.

Механизмът на проверките е следният: НАП изисква от общини и служби по вписванията данни за сключените сделки. Ако между получените данни и декларираното пред КПКОНПИ има разминаване за над 10 000 лв., веднага стартира проверка. Тя трябва да установи защо се е появила разликата и има ли умисъл в укриването, или е просто грешка.

За да се докаже легален произход на парите за финансиране на покупките, се установяват източниците на доходи, а също така и размерът на платените данъци и разходите за живот на лицето за 3 г. назад. Ако данните покажат разминаване, проверката води до ревизия, при която се прилага същата техника, но вече за 5 или за 10 г.

Труд

Пишем кой ще кара колата ни

В застраховките "Гражданска отговорност" да записваме имената на хората, които може да карат колата ни. Това е една от идеите, които обсъждат експертите от Комисията за финансов надзор (КФН), научи "Труд" от свои източници. Целта е от 2020 г. да бъде въведена системата "бонус-малус" за цената на "Гражданска отговорност". В резултат изрядните шофьори ще купуват по-евтина полица, а нарушителите - по-скъпа.

Монитор

Порожанов пропуснал заплатата си в декларацията

В петък КПКОНПИ съобщи, че проверката на декларацията му е показала несъответствия без да съобщи подробности. Порожанов обясни, че пропуснал да си напише заплатата от министерството, но като получил писмо от комисията "Антикорупция" коригирал пропуска. Като техническа грешка той обясни и неправилното попълване на графата в декларацията, където се посочва дали да бъде публикувано името на жената му. "Аз съм семеен с брак, а това беше графа за фактическо съжителство. Подал съм заявление до КПКОНПИ да публикуват данните", каза Порожанов. Той отрече синът му Антоан да е свързан по какъвто и да било начин с къщите за гости, каквато информация се появи преди седмица в публичното пространство.

Стандарт

Плевнелиев: Радев да не се хвали за "Фолксваген", няма нищо общо

Президентът Румен Радев и неговият екип нямат нищо общо с преговорите с "Фолксваген". Това каза пред "Фокус" Росен Плевнелиев, след като по-рано днес държавният глава заяви, че работи заедно с правителството за привличането на автомобилния концерн в България.

"Специално за завода на "Фолксваген" аз поканих германския президент, имах много ползотворни разговори с него и с водената от него делегация", подчерта Румен Радев.

Сега

Радев: Разкриването на Висшето военновъздушно училище не може да бъде цената на моето мълчание

"Благодаря на премиера за разкриването на Висшето военновъздушно училище, но това не може да бъде цената на моето мълчание", каза президентът Румен Радев в Асеновград, цитиран от агенция "Фокус". Попитан как ще продължи диалогът му с министър-председателя и на какъв етап е, президентът отговори, че той е труден, поради безконтролното управление и безнаказаната корупция.

По думите му има важни теми, по които съгласието е наложително като например привличането на стратегически инвеститор в областта на автомобилостроенето. "Специално за завода на "Фоксваген" поканих германския президент, имах много ползотворни разговори с него и водената от него делегация. Изрично по мое настояване посетихме водещо немско предприятие и то в района на Пловдив, за да може чрез немските медии да стигне до широката немска общественост посланието, че нашият модел на икономическо сътрудничество е успешен, че България е надеждна и перспективна дестинация.

Капитал дейли

Строителните фирми се впуснаха в надпревара за 474 млн. лв.

Общо 63 оферти бяха подадени в шестте обществени поръчки на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за поддържане на републиканската пътна мрежа в следващите 5 години. Бюджет им е 474 млн. лв., като е разпределен между шестте района в страната - Северозападен, Северен Централен, Североизточен, Югозападен, Южен Централен и Югоизточен. Кандидатите са толкова много, тъй като всяка поръчка е разделена на няколко позиции - по области, за които фирмите участват поотделно, без ограничения. От големите строители отсъстват само "Джи Пи груп" и "Главболгарстрой".

Дума

Радев поиска присъди за корумпирани политици

Присъдии, възмедие, конфисканция на имоти и връщане на пари - това трябва да е развитието на скандала с апартаментите на властта, смята президентът Румен Радев. Той е категоричен, че на порочния модел на корупция във властта трябва да се сложи край, но това няма да стане с мълчание или с дежурни оставки.

Държавният глава коментира последните скандали в държавата пред журналисти в Асеновград, където бе гост на празника на града.

Диалогът ми с изпълнителната власт е труден и това е поради безконтролното управление и безнаказаната корупция, обясни още Радев. Той даде примери и за диалог с премиера Борисов като възстановяването на военновъздушното училище в Долна Митрополия. Но веднага отбеляза, че "това нямало да бъде цената на неговото мълчание". Според него "Апартаментгейт" е само началото и вододел на къде ще вървим.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини