Ревматолог: Родопите са с една от най-големите честоти за автоимунни заболявания

Според д-р Дариткова най-важното от срещата в Смолян е да се научим да се борим с фалшивите новини и да се доверяване на източници, които са научно доказани, достоверни, за да търсим помощ, когато има симптоми и страдания.

Родопите са с една от най-големите честоти на различните автоимунни заболявания като артрит, лупус, Бехтерев и други. Това обяви ревматологът проф. д-р Анастас Баталов, лектор на семинара за ранна диагностика на ревматични заболявания, който се проведе в Смолян. Събитието е част от Националната кампания „Кажи НЕ на страха, попитай ревматолог” , организирана от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит и с подкрепата на депутата д-р Даниела Дариткова.

Проф. д-р Баталов обобщи, че причините за това са комплексни- условията и средата, в която се живее, районът е ендемичен за някои от заболяванията на щитовидната жлеза, а те са абсолютно свързани с артритите. Друга причина са и подземните изкопаеми. Системната склероза на картата на региона на Родопите е с висока честота, а това е свързано с добивите на уран и на перлит, който е свързан с добив на субстанция съдържаща силиций, който лесно се разпрашава от открити рудници, обясни проф. д-р Баталов. Генетичните фактори също оказват влияние. Боровата дървесина, която се ползва за отопление със своята смола е рисков фактор за развитие на автоимунните заболявания, допълни проф. д-р Баталов.

Ревматологът обясни, че артритите най-често засягат ръцете, а най-ранната диагностика се прави чрез ултразвуково изследване. Има случаи при които артритът се диагностицира от 6 до 9 години по-късно, защото страдащите не са потърсили помощ. Д-р Баталов уточни, че целта е ранното откриване на артритите, за да се започне адекватно лечение, което да доведе до клинична ремисия, която понякога е дълга и може да продължи десетки години, но все още ревматолозите не могат да се похвалят с напълно излекуване на автоимунните заболявания. 

Ревматоидният артрит е едно от заболяванията, които много бързо инвалидизират, посочи председателят на Асоциацията Роза Чеглайска и допълни, че ревматичните заболявания станаха бич за нашето общество. Тя обясни още, че мотото на кампанията е „Кажи не на страха“, защото България е една от малкото Балкански страни, в които пациентите имат възможността да се лекуват с най-добрите препарати, които са на световно ниво.

СмолянБГвести

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини