Тийнейджърка се самоуби след анкета в социалната мрежа

В сряда (15 май) малайзийските депутати призоваха властите да бъде разследвано самоубийството на тийнейджърка, която помолила последователите си в социалната мрежа да гласуват дали да избере живота или смъртта

Полицията в Саравак, Малайзия, заяви, че 16-годишно момиче, чието име не се назовава, е провело анкета в Instagram с въпроса "Наистина важно, помогни ми да избера D / L", часове преди скочи от покрива на сграда на 13 май, съобщиха медиите във вторник.

Според близък приятел на жертвата "D / L" означава "смърт / живот", казва шефът на районната полиция пред "Борнео пост". 

Според разследващите 69% от последователите на момичето са избрали „D“.

Рамкарпал Сингх, адвокат и депутат в парламента, каза, че онези, които са гласували смъртта на тийнейджърката, може да са виновни в съучастие в самоубийство и призова властите да разследват обстоятелствата, довели до нейната смърт.

"Дали момичето все още щеше да е живo, ако по-голямата част от последователите на акауната й в Instagram я бяха окуражили да избере живота?" - казва той в изявление. " Щеше ли да се вслуша в съветите на нетизените да потърси професионална помощ, ако я бяха посъветвали това?"

Съгласно малайзийския закон, всеки, осъден за съучастие в самоубийство на непълнолетно лице, може да получи смъртно наказание или до 20 години затвор.

Министърът на младежта и спорта в Малайзия, Сайд Садик Сиед Абдул Рахман, също призова за разследване, заявявайки, че увеличаването на броя на самоубийствата и психичните проблеми сред младите хора трябва да се приемат сериозно.

Чинг Йе Вонг, шеф на комуникациите за Instagram в региона, заяви в изявление: "Нашите мисли и молитви са с семейството на тази млада жена. Ние имаме дълбока отговорност да се уверим, че хората, които използват Instagram, се чувстват сигурни и подкрепени. Като част от нашите собствени усилия, ние призоваваме всички да използват нашите инструменти за докладване и да се свържат с службите за спешна помощ, ако видят каквото и да е поведение, което поставя безопасността на хората в риск."

През февруари Instagram блокира от платформата графични изображения и съдържание, свързани със самонараняване, като цитира необходимостта да се предпазят уязвимите потребители.

Промените бяха предприети след натиска от страна на родителите на британската тийнейджърка Моли Ръсел, която вярват, че гледането на акаунти в Instagram, свързани със самонараняване и депресия, е допринесло за самоубийството на дъщеря им през 2017 година.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини