Проучване показва политическата активност сред младежите в България

    Проучването за политическа активност сред младежите у нас е проведено от Институт за „Иновации в политиката“

    Проучването е представително и е проведено в България през февруари 2019 година. Онлайн изследването е реализирано с помощта на агенцията за маркетингови проучвания и консултации Bluepoint и е насочено към младите хора на възраст между 18 и 29 години и техните политически нагласи и активност

    Политически възгледи

    65% от анкетираните споделят, че симпатизират на платформи, без да са свързани с конкретна политическа сила, а близо 80% от тях смятат, че идеологиите на политическите партии не отговарят на това, което всъщност заявяват. Голяма част от анкетираните споделят, че не следят целенасочено политически теми или само от време на време дадена тема, която е свързана с политика. Интересен факт, който показа изследването е, че младите хора тепърва изграждат своите явни предпочитания към партии като всеки втори не може определи на коя партия симпатизира.

    Отношение към социалните мрежи и използването им като канал за комуникация на политически възгледи

    Изследването показва, че социалните мрежи и Интернет днес са основни инструменти за комуникация с младата аудитория и са адекватен инструмент за прокламация на политически теми.

    Те смятат, че социалните медии са на първо място информативни (73,7%), забавни (56,3%) и интересни (50,3%). Освен това онлайн медиите са второто най-ползвано място, от което лицата черпят информация по политически теми. Дори електората от поколенията Y и Z припознават медиите в интернет като подходящо място за следене на политически теми и лица като 25% от тях декларират, че следват в социалните мрежи определени политически лица, партии или формации, а 1/3 от тях са поствали някакъв коментар относно политическа тема.

    Според представителите на поколенията Y и Z в най-голяма степен социалните мрежи могат да се използват като място за активизиране на политическа активност като там могат да участват в различни дискусионни форми. Младите хора у нас са готови да се включат по-активно в политически теми чрез социалните мрежи като около 44% от тях декларират, че мрежи като Facebook, Twitter и други могат да окажат влияние върху поведението им.

    Съвместното проучване на Института за политически иновации у нас и Bluepoint разкрива, че сред младото българско население е налице потенциал за активизиране на политическата им активност, което би трябвало да се вземе предвид от политическите партии както и фактът, че социалните мрежи са новият категоричен инструмент в тази посока. Младежите биха се ангажирали с политически идеи, ако те са представени по креативен и ангажиращ начин в онлайн пространството. Важен резултат от изследването е, че младите предпочитат интерактивната форма на комуникация в социалните медии, където могат да участват открито в дискусии и да споделят пълноправно своето мнение по дадена политическа тема.

    Институтът „Иновации в политиката“ насърчава всеки европейски гражданин да бъде активен, да участва в търсенето на добрите и успешните политически практики, които са реализирани и в България. Институтът е базиран във Виена, а All Channels е официален представител за България.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини