Министърът на образованието пристига в Момчиловци за честването на 180 години просветно дело в родопското село

На 17 и 18 май, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще 
бъде на посещение в област Смолян. Министърът ще бъде официален гост на тържественото честване на годишнина от основаването на просветното дело в смолянското село Момчиловци.

Момчиловци отново ще празнува своя празник на 18 май, като акцент в програмата тази година е бележитата 180- годишнина от началото на образователното дело, поставено от йеромонах Григорий. В програмата от събития е и юбилея на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" и 55-годишнината на Детска градина "Изворче".

Тази година майските празници в Момчиловци са под патронажа на образователния министър Вълчев, а кулминацията на честванията е именно 18 май. Кръгла маса за образованието в селото и Родопите, богата програма на местните самодейни състави и гостите от читалището в Черноворец, са част от празничната програма.

Официално ще бъде открита чешма в памет на духовния стожер на Момчиловци и Родопите отец Константин Канев. „Ще изпратим абитуриентите и ще се хванем на наборното хоро на 50-годишните юбиляри, които ще оставят дар за селото - стилна ограда пред Кметството. На сцената ще се изявяват освен нашите самодейци и приятелите ни от гр. Черноморец, а Гайдарски състав - Момчиловци ще отбележи Нощта на музеите. За доброто настроение на гостите ще се погрижи орк. "Оазис"“, обобщи кметът на селото Сийка Суркова.

На 21 май майските празници продължават с честване на храмовия празник на 183 - годишната църква "Св. св. Константин и Елена", ще бъде отслужена тържествена Света литургия, ще има и благословена трапеза, а на 25 май край параклис "Св. Св. Константин и Елена" ще се събере цялото село за водосвет за здраве и курбан за традиционния събор на Момчиловци.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини