"Властелините на Родопите" долитат на открита изложба в Димитровград

Две седмици жителите и гостите на Димитровград ще имат възможността да се потопят в съкровищницата на биоразнообразието в Източните Родопи, което е едно от най-добре съхранените и най-богатите в Европа.

Да се насладят на величествените красота и природа на Източните Родопи ще стане възможно в рамките на предстоящата изложба „Властелините на Родопите“. Тя ще бъде официално представена на 21- ви май 2019 година от 18:00 часа във вътрешния двор на Историческия музей в град Димитровград.

Изложбата се организира съвместно от фондация По-диви Родопи и НЧ "Марица-2008", с любезното съдействие на Община Димитровград.

Датата не е случайно подбрана. С откриването й ще отбележим 27-ата годишнина на програмата LIFE, както и на Директивата за местообитанията: и двете са одобрени на 21-ви май, 1992 г. Оттогава насам те са допринесли съществено за опазването на неповторимото природно наследство на цяла Европа, а вече повече от десетилетие – и на България.

Посетителите ще могат се насладят на изложбата на чаша вино и да научат любопитни факти за дивата природа на Източните Родопи. Изложбата е двуезична и предлага информация на български и английски език. 

Както самото име подсказва, фокусът на изложбата „Властелините на Родопите“ ще бъде поставен върху белоглавите и черните лешояди, известни още като властелините на родопското небе. Посетителите ще могат да видят още снимки на спиращи дъха пейзажи, прекрасни бозайници, редки птици и влечуги, красиви цветя и да научат повече за завърналите се през последни години зубри и тарпани. Външната галерия включва общо 28 фотографии от девствената природа на източния дал на Родопите, едно от последните запазени подобни кътчета в Европа.

Целта, която си поставят организаторите с представянето на изложбата „Властелините на Родопите“, е да се запознае по-широката аудитория с непокътнатата дива природа на Източните Родопите и да се зароди съзнание и грижа за опазването й.

Родопите са същинска съкровищница на биоразнообразието, като голяма част от източния им дял е включена в европейската екологична мрежа от защитени зони Натура 2000. Изложбата представя дивата природа именно в него: едно от последните запазени девствени кътчета на Европа. Източните Родопи са и последното в България убежище за черните и белоглавите лешояди, към които е насочен проектът по програма LIFE „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини