52 650 зрелостници на матурата по БЕЛ

Общо 52 650 зрелостници са подали заявления за явяване днес на първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ в 12-и клас, който започва в 8.00 часа. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Рано тази сутрин в МОН беше изтеглен изпитният вариант за зрелостния изпит по български език и литература. По 41-ия въпрос от изпита учениците трябва да напишат интерпретативно съчинение или есе.

От над 11 милиона комбинации, чрез специален софтуер, беше избран изпитният вариант за днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас. Генерирането на теста за матурата стана тази сутрин в 5.30 часа в Министерството на образованието и науката.

Изпитният вариант съдържа 41 въпроса, като темата за 41-ия въпрос, за написването на интерпретативно съчинение или есе, ще бъде обявена след края на изпита. Той започва в 8.00 часа и продължава четири астрономически часа. Темата за 41-ия въпрос е под номер 13.

Кой знае какво има във въпросите

Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова коментира, че "в момента един-единствен човек знае какво стои зад тези въпроси, какви са въпросите и е работил по тези въпроси". Михайлова уточни, че тя не е този човек от МОН, който знае въпросите от държавния зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас.

"В този смисъл абсолютно недопустимо е притеснението на учениците, които се явяват на матура. Според мен, наистина се създава излишно притеснение преди изпита. Тези, които са учили, смятам, че ще се справят", заяви заместник-министър Таня Михайлова. Тя препоръча на зрелостниците да пишат по всички въпроси и по всички модули от изпита, и да не бързат да си тръгват от него.

Другите матури и условията

Вторият задължителен държавен зрелостен изпит в 12-и клас е на 23 май и отново започва в 8.00 часа. За него заявления за явяване са подали 41 716 зрелостници.

Матурите по желание ще са между 28 май и 31 май. За изпита по желание заявление са подали 888 ученици, а да държат изпит за получаване на Степен на професионална квалификация желаещите са 10 421 ученици. По този начин учениците от професионалните гимназии може да не се явяват на втората задължителна матура в 12-и клас.

На зрелостните изпити в 12-и клас учениците трябва да пишат само с химикалка с черен цвят. Матурите в 12-и клас продължават четири астрономически часа.

Държавните зрелостни изпити по български език и литература, по чужд език и по всички обществени науки се състоят от три модула. Времето за работа по първия модул е 60 минути. Вторият модул също е 60 минути, а третият модул продължава 120 минути. Учениците със специални образователни потребности работят в отделни зали и имат два допълнителни часа за работа.

За математиката и природните науки модулите са два. Първият е от 90 минути, а вторият - 150 минути.

Зрелостникът няма право да си тръгне до 60 минути след началото на първия модул. Ученик, който е напуснал изпитната зала, не може да се връща в нея.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини