Отдалечен атол в Тихия океан затрупан с 414 милиона парчета пластмаса (видео)

Мащабът на пластмасовото замърсяване по света може да е драматично подценен, защото по-голямата част от пластмасовото замърсяване в действителност може да се окаже под повърхността.

Това е изводът от изследване на пластмасовото замърсяване на плажовете на Кокосовите острови в Австралия, съставени от два коралови атола.

Според данните на ново проучване, около 414 милиона парчета отпадъци сега замърсяват отдалечените острови, а по-голямата част от тези отпадъци са погребани под пясъка. И това количество вероятно е много по-голямо, съобщава група изследователи, публикували резултатите си на в Scientific Reports.

По-голямата част от тази пластмаса е заровена под повърхността, а повечето световни проучвания не се разпростират под повърхността. Затова количеството на пластмасовото замърсяване в световен мащаб може да е по-голямо, отколкото е смятано досега.

Учените проучили седем от 27-те острова, които съставляват 88% от общата земна маса на островите, и изчислили, че те са напълнени с 262 тона пластмаса. Една четвърт от тези парчета са от предмети за еднократна употреба, като например сламки, чанти и четки за зъби (около 373 000 от тях).

Приблизително 93% от намерените боклуци, повечето от които са микрочастици пластмаса, всъщност са били затрупани под повърхността. Но тъй като учените са копали само на 10 сантиметра дълбочина в пясъка и не са имали достъп до някои плажове, за които се знае, че има много натрупана пластмаса, тези цифри вероятно са консервативни, казва водещият автор Дженифър Лавърс, изследовател в Университета на Тасмания.

"Пластмасовото замърсяване сега е вездесъщо в нашите океани, а отдалечените острови са идеалното място, за да получите обективна представа за обема на пластмасовите отпадъци, които сега обикалят земното кълбо", казват Лавърс. Още през 2017 г. същата група изследователи разкриха, че остров Хендерсън, отдалечен необитаем остров в южната част на Тихия океан, е най-замърсеното място в света.

Производството на пластмаса се е увеличило драстично през последното десетилетие - през последните 13 години сме произвели почти половината от всичката пластмаса, произведена през последните шест десетилетия. Скорошна глобална оценка установи, че в океана понастоящем има 5.25 трилиона изделия от пластмаса, което е повече от броя на звездите в Млечния път.

Количеството отломки на дълбочина до около 10 см под повърхността на плажа, е 26 пъти по-голямо от количеството, видимо на повърхността му, пишат изследователите. "Това предполага, че глобалните проучвания за отломки, повечето от които са фокусирани единствено върху повърхностните остатъци, драстично са подценили мащаба на натрупания пластмасов боклук."

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Го
    Гост
    0 -1
    00:58, 25 май 2019
    Тия учени много са копали щом стигнали на 10 см. от повърхността на плажа. Това проучване повече на почивка прилича😊. Дерзайте!
Последни новини