Д-р Динчо Георгиев: Раждането със секцио крие риск от почти непознат и опасен дефект

Д-р Динчо Георгиев e специалист в хистероскопската и лапароскопска хирургия. Специализира ендоскопска диагностика и хирургия в акушерството и гинекологията последователно при проф. Де Боок в Университетската болница в Амстердам и при проф. Милиец и д-р Д. Жане в болница "Сейнт Антоан" в Париж. В продължение на 20 г. работи в Първа АГ болница "Св. София" (бившата "Тина Киркова"). Сега практикува в болниците "Софиямед" и "Надежда".

Неотдавна той участва във втория Глобален конгрес по хистероскопия (диагностика и хирургия в кухината матката) в Барселона. CSD - Cesarean section defect, е дефект след раждане със секцио, за който на конгреса е установена световна норма. За това, както и за рисковете, които носи този дефект и раждането със секцио разказва д-р Георгиев в интервю. Цялото интервю - тук.

Става дума за така наречения дефект на предната маточна стена след цезарово сечение. За него се използва латинският термин istmocele - това е тази област на матката, където се прави разрезът за секцио. Именно там се образува нещо като херния на маточната стена, нещо, на което напоследък се обръща внимание, защото тези раждания зачестиха - в България гоним 50% оперативни раждания, което не е много за хвалба, макар това да не е само българска тенденция.

Доскоро не беше установено какво точно представлява този дефект, а и до момента не може да се установи какво точно го предизвиква. Какви са обаче проявите, на които жените трябва да обърнат внимание, като евентуална индикация за такъв проблем - най-вече неправилни кръвотечения - минава цикълът и след няколко дни започва едно кафеникаво кървене, освен това самият менструален цикъл е силно болезнен, има болка и по време на секс и въобще болка в областта таза. Първо, разбира се, трябва да се изясни да не би да е по хормонална причина или в резултат на полипи или миома. Когато тези възможности бъдат изключени, на ехограф се вижда една малка вдлъбнатинка в маточната стена - на конгреса се прие като световна норма, че тя трябва да е повече от 2 мм, за да бъде диагностицирано като такъв дефект - CSD - Cesarean section defect.  

И това е лекият вариант - освен дискомфорта от кръвотечението не причинява други проблеми, а и лесно може да се установи, тъй като има видима проява. Проблемът е в това, че според статистиката 70% от жените, които имат такъв дефект, нямат никакви оплаквания. И страшното е когато жената реши да забременeе отново, тъй като плодното сакче (в което се намира зародишът - б.р.) е с големина, която точно се побира в тази вдлъбнатина. А когато то се загнезди там, първо, за съжаление, бременността се нарушава, и второ е много рисково за матката. Получават се много неприятни усложнения, като кръвоизливи, а и е много опасно "евакуирането" на това, което е останало от зародиша, защото може да се получи перфорация на матката.

Другият възможен проблем, който също е много опасен, е че ако все пак бременността се развие, тази част на матката, която се разширява най-много с нарастването на плода - нарича се истмус, и без друго физиологично изтънява много като мускулатура, може да се стигне до така наречената руптура - разкъсване, пръсване на матката. Слава Богу, тези случаи са много редки, защото тогава най-често се налага матката да бъде премахната и изобщо това състояние е животозастрашаващо, за плода въобще и не можем да разсъждаваме, той е загубен, но за жената е нужна свръхспешна операция.

Има и още един голям риск заради въпросния дефект - плацентата да се позиционира там. Плацентата е временен орган - за около 40 седмици, колкото трае бременността. През това време нейните кръвоносни съдове се срастват с тези на матката и си обменят храна и кислород, чрез които живее бебето. Но ако плацентата се загнезди в тази херния се получават така наречените случаи на плацента инкрета или перкрета - врастване на тъканта в матката, което може да доведе до тежки кръвотечения или до риск от загуба на матката.

Именно заради много сериозните опасности от този дефект, в Барселона и на други международни форуми беше приет световен алгоритъм - ако се докаже, че жената има такъв дефект, е редно да се обработи хирургически, като, разбира се, най-добре е това да стане с хистероскопия - защото и диагностиката е много точна, а и по-евтина, отколкото със скенер или ЯМР, и самата интервенция е по-сигурна и щадяща за пациентката, защото виждаш проблема отвътре. Ако влизаш отгоре през корема чрез класическа или лапароскопска хирургия, виждаш предната стена на матката, но не виждаш колко е голям дефектът.

Какво се прави - изрязват се ръбчетата, за да не се получава такова рязко хлътване и там да се загнездва плодният сак или плацентата, а дъното на хернията се обработва с електрокоагулация или с лазер, при което дефектът се ликвидира.

Вече има опити това да се прави в големите репродуктивни центрове в София, защото именно при жени, на които им предстои ин витро, особено много се препоръчва този проблем да бъде изключен като възможна пречка пред бременността. Особено ако е имало спонтатен аборт, препоръката е да се лекува задължително.

Лошото е, че все още се търси причината за този дефект - дали неправилна хирургична техника, недобър шевен материал, некачествена мускулатура на матката, никой още не може да каже, но проблемът е много сериозен и за него трябва да се говори, за да разберат колкото може повече жени, а и повече колеги да специализират в диагностика и лечение.

Не е ли грешка жените да раждат със секцио, ако няма медицински причини за това?

Това е много голяма тема. Поколенията се променят, изнежват и жените смятат, че така ще е по-лесно, отколкото да родят по естествен начин. Аз самият съм направил хиляди цезарови сечения, това е част от професията, но както на колегите, така и на пациентките препоръчвам добре да мислят, че това не е почистване на зъбен камък, а една много сериозна, доста кървава коремна операция. А при всяка операция, дори направена от най-добрия лекар, в най-добрата болница, има рискове - един от тях е въпросният дефект, но и много други - кръвозагуба, инфекции, сраствания, които могат да доведат до съвсем други проблеми.

Затова апелирам за разум, не бива, когато няма никаква основателна медицинска причина, да се ражда със секцио.

Не съм против, напротив, но не и когато е просто само ей така, защото някоя приятелка е родила по този начин. Пак повтарям - добре е жените да знаят, че възможните усложнения не зависят само от лекарите, ако ще и Господ да слезе от небето, никой не е застрахован от проблеми. Освен това, в 90% от случаите, когато жената един път е родила оперативно, след това дори при нейно желание да роди по естествен път, много малко лекари биха се съгласили, защото рисковете са огромни. Стената на матката вече е рязана и шита и вече не е толкова здрава, не е сигурно, че ще издържи при контракциите на естественото раждане. Така че първо секцио обрича жената на второ, и на трето, ако иска повече деца. А от своя страна всяко следващо цезарово сечение е още по-сложно и трудно и също с риск от сериозни усложнения.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини