Великобритания: Русия провежда глобална кибервойна срещу правителства

Русия провежда систематична и злонамерена "глобална кампания" на кибервойна, насочена към критична национална инфраструктура. Това обяви британският външен министър Джереми Хънт в програмна реч днес, съобщават британските медии.

Националният център за киберсигурност на Обединеното кралство работи с 16 други страни от НАТО през последните 18 месеца, за да очертае как Русия търси уязвимости в киберсистемите и се опитва да компрометира правителствените компютърни мрежи, изтъкна британският първи дипломат.

Говорейки на конференция в Лондон относно киберзащитата на НАТО, Хънт каза: "Нашата преценка е, че специалните служби на Русия се прицелват в критичната национална инфраструктура на много страни, за да търси уязвимости. Тази глобална кампания също така се опитва да компрометира мрежите на централното правителство. Мога да разкрия, че през последните 18 месеца Националният център за киберсигурност е споделил информация и оценки с 16 съюзници от НАТО - и още повече страни извън Алианса - за руската киберактивност в техните страни."

Срещата с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и посланиците на Алианса е възможност за планиране на обща стратегия, включително дипломатически и политически инструменти, за справяне с предполагаемата електронна офанзива на Русия.

"Предизвикателството днес е следователно да приложим вечните истини в основата на успеха на НАТО в най-новата оперативна област на Алианса. А това означава възпиране - укрепване на съвместната ни способност да възпираме онези, които биха навредили на нашите граждани в киберпространството", изтъква Хънт.

Посочвайки руските опити за намеса в изборите, наред с други места, в Украйна и САЩ, британският външен министър коментира: "Последните събития показват, че нашите противници разглеждат демократичните избори като ключова уязвимост на отвореното общество. Трябва да бъдем кристално ясни, че всички кибероперации, предназначени да манипулират избирателната система на друга страна и да променят резултата, биха нарушили международното право - и оправдават пропорционален отговор."

На срещата на лидерите на страните членки на НАТО във Варшава през 2016 г. беше постигнато съгласие за укрепване на киберзащитата като приоритет и беше договорено, че трябва да има ежегодна конференция по киберзащита, за да се улесни споделянето на опит и най-добрата практика.

Конференцията в Лондон е втората такава конференция, като първата беше проведена във Франция през 2018 г

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини