Мистичното изкуство ебру представят в Чепеларе

Вълшебно изкуство Ебру, специално рисуване върху вода, ще бъде показано в Чепеларе, а майсторът Шенар Бахар, ще разкрие тънкости от мистичното изкуство в Центъра за подкрепа и личностно развитие към ОДК в града. Срещата с ебру ще бъде на 30 май от 14.00ч.

Ебру е вековна традиция, характерен жанр водно изкуство, особено популярно в Турция и Централна Азия. Картините се изработват с помощта на натурални бои, специален разтвор и набор от различни инструменти.

В буквален превод думата означава облак върху водна повърхност.

Специфичната техника се състои в прецизно разпръскване на цветове в специална вана с вода, в която се разтваря растителна смола, която прави течността лепкава и плътна, а с различните четки и инструменти, майсторът оформя разнообразни форми и мотиви. 
Боите се създават от минерални цветове от цветни камъни, пръст и някои растения. Много видове почви могат първо да бъдат превърнати в кал, след което да бъдат филтрирани и смачкани, за да се образува боя. Четките се правят от розов храст и конски косъм и позволяват прилагането и контрола на боята. Ваните трябва да бъдат изработени от борова дървесина, цинк или галванизиран метал, по-голям от размера на хартията. Водата не трябва да съдържа калций, дестилираната вода е идеална за прилагане на техниката, а в по-старите времена майсторите дори са предпочитали дъждовна вода.
Идеална за Ебру техниката е ръчно изработената хартия, но може да се извършва на всички видове хартия, плат, дърво, фурнири, керамика и стъкло, като се използват само минерални багрила без добавки.

Изкуството ебру е трудно, изискващо голямо търпение внимание и усет изкуство – а импровизацията е в основата на шарките и мотивите, които се превръщат в картина, която никога не може да бъде повторена.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини