Община Смолян ще дава по 500лв. за новородено и осиновено дете, вижте правилата

След оспорван дебат съветниците все пак гласуваха парична премия за новородени и осиновени деца, които община Смолян ще дава на младите родители. Това стана в края на почти 6 часовата сесия, като последната точка беше именно изработване на правила за отпускането на "наградата", както условно я определи кметът на Смолян.

Съветниците гласуваха всяко дете да получава сумата от 500 лева, независимо от реда на раждането му-първо, второ или трето дете. Първоначално в правилата беше заложено парите да се дават до трето дете, но в последствие това ограничение отпадна.

В правилата за получаване на парите, които са тип „награда“, а не социална помощ, останаха изискванията родителите да имат завършено средно образование, както и платени здравни осигуровки.

Съветникът от ДПС Салих Аршински контрира, че условията в правилата са дискриминационни и противоречат на Конституцията, защото са били заложени като праг за ромското малцинство, но не само сред тях има хора, които са без средно образование.

Въпреки това, местният парламент одобри правилата за парична награда за новородено или осиновено дете и те бяха приети от мнозинството, с гласовете „против“ на съветниците от ДПС и независимия Филип Топов.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини