Родителите в Смолян днес отново на протест в защита на децата си, д-р Дариткова твърди, че нищо не ги заплашва

    На 2 юни отново се организира протест на майките в Смолян срещу Националната стратегия за детето, както и прокарвани в законодателството възможности за безогледно отнемане на деца от родителите им. Протестите започнаха под надслов „Не на националната Стратегията за децата“ на 11 май, по-късно имаше друг, а на 2 юни се готви нов, като към родителите се очаква да се присъединят представители на сдружение „Родопски хайдути“, а деца да рецитират стихове.

    В петък – 31 май инициаторите в Смолян организираха среща с депутата д-р Даниела Дариткова, която се опита да обясни на майките, че нищо не заплашва тях и децата им.

    „Категорично няма стратегия за извеждане на деца от семействата, държавата не работи против семействата у нас. Не са застрашени хората с ниски доходи, самотните майки и бащи, разведените родители, майките на деца, родени инвитро“, заяви тя на срещата с протестиращи родители в Смолян.

    Според д-р Дариткова държавата предлага комплекс от мерки, които са били подкрепящи, а социалните работници се занимават със случаи на деца, в чиито семейства има тормоз и насилие, грижат се за деца, които са изоставени от родителите и близките си, деца, за чието здраве и живот съществува реална заплаха. 
    Тя изнесе и данни, че в България има 2 000 приемни семейства на деца, които са били изоставени от семействата си, а не изведени от тях.

    Сред основните аргументи в изложението на депутата беше и, че социалната политика у нас е българска, а Норвегия не е държава – членка на ЕС, като нейната държавна политика е да подкрепя финансово ЕС, като в 16 държави от Съюза финансира проекти основно от областите енергетика, околна среда, култура, развитие на бизнеса, местно развитие. 
    „Подчертах, че българските държавни институции не подкрепят норвежкия модел на социална политика за деца и в нито един момент не е обсъждано въвеждането му у нас"., каза още шефът на парламентарната група на управляващата партия в парламента.

    Според данните за миналата 2018 г. месечни помощи от Агенцията за социално подпомагане са получили 392 161 семейства с 608 182 деца. Изплатената сума за периода е 314 139 654 лева.

    „Няма и не се предвиждат задължителни платени социални услуги за деца и родители. Напротив, с новия Закон за социалните услуги за първи път се въвеждат безплатни услуги за всички родители или бъдещи родители, както и още много други безплатни услуги, когато се финансират от държавния бюджет. Услугите за деца и за подкрепа на семействата с деца са безплатни, когато се финансират от държавния бюджет и се предоставят съобразно желанието и личния избор на хората.", коментира депутатът. 
    Националната телефонна линия 116 111 се поддържа от Държавната агенция за закрила на детето и се управлява съвместно с неправителствена организация, което е практика във всички държави – членки на ЕС. 
    На телефона отговарят и предлагат консултации обучени психолози, като обажданията от родители са два пъти повече от тези на деца. За 2018 година са се обадили 822 възрастни и 477 деца. 

    Децата отиват в приемно семейство, когато няма друг вариант за тях. Първо се настаняват при близки и роднини и чак тогава – при приемни семейства. Статистиката сочи, че към края на месец април 2019 г. в семейства на роднини или близки са настанени и се отглеждат общо 4 796 деца. Към същата дата децата, настанени в приемни семейства, са двойно по-малко. 2 214 деца се отглеждат в приемни семейства към края на април 2019 г. 

    СмолянБГвести
     

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини