Тръмп пристига в Лондон

Днес започва тридневно посещение на американския президент Доналд Тръмп във Великобритания. Придружаван от съпругата си Мелания и малка делегация, той отлетя за Лондон от въздушната база "Андрюс" в Мериленд.

Очаква се визитата на Тръмп да бъде съпътствана от протести. В програмата на президента на Съединените щати са включени срещи с кралица Елизабет Втора, както и с министър-председателя Тереза Мей. Тръмп ще участва и в церемония по отбелязване на 75-тата годишнина от Десанта в Нормандия.

Тереза Мей очаква с нетърпение посещението на президента на САЩ, като се надява, че то ще допринесе за укрепването на отношенията между двете страни, съобщиха от кабинета й. Министър-председателят заяви, че посещението на Тръмп ще бъде възможност за по-нататъшно укрепване на тясното партньорство между Обединеното кралство и САЩ. Миналия месец Тереза Мей обяви, че ще се оттегли като лидер на Консерваторите на 7 юни и че тя ще продължи да ръководи правителството, докато не бъде избран нейният наследник.

Американският президент вече направи няколко забележки преди държавното си посещение в Обединеното кралство. Той каза, че следващият министър-председател на Великобритания трябва да "се откаже" от опитите си да сключи договор за Брекзит с ЕС, ако Брюксел не успее да отговори на исканията на Обединеното кралство. Тръмп призова също Лондон да "съди" ЕС, за да даде на Великобритания по-големи "боеприпаси" в преговорите за Брекзит.

Днес Тръмп заяви, че може да срещне с бившия британски външен министър Борис Джонсън по време на посещението си във Великобритания.

"Той е мой приятел", заяви Тръмп.

Президентът каза още, че може да се срещне и с лидера на Партия "Брекзит" Найджъл Фарадж.

Тръмп разкритикува кмета на Лондон лейбъриста Садик Хан, който оо определи президента на САЩ като "глобална заплаха". Тръмп заяви, че не е заинтересован от среща с Хан. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини