Смолянчани вдигнаха на крак полиция и еколози за мечка до къщата

Сигнал за мечка в района на улица „Младост“ в Смолян снощи вдигна на крак еколози и полицаи. Специалисти от  РИОСВ - Смолян и служители на РУ - Смолян експресно отиват на място около 22 часа на 4 юни, където подалите сигнала твърдят, че от около 2 седмици мечка слиза в района около къщите. При последваща проверка са констатирани изхвърлени битови отпадъци,  извършен е обстоен оглед на мястото, посочено в сигнала, направен е обход в посока кв. „Станевска“ и по пътя за село Турян.

Поради факта, че е валяло дъжд и са преминали доста хора, коне и кучета, следи не са открити. Днес ще бъдат дадени предписания на община Смолян за почистване на нерегламентираните замърсявания около къщите на улицата, тъй като те са причината за слизането на диви животни в населеното място. През седмицата е проверен и сигнал за мечка с малки в района на село Могилица.

РИОСВ - Смолян, съгласно законовите си правомощия предприема действия при намиране на бедстващи защитени видове и при оценка на щети, нанесени върху селскостопанско имущество от кафява мечка. Участваме и при провеждане на годишен мониторинг на защитени видове. Правомощия по отношение на прогонване, преместване или отстрел на кафява мечка, инспекцията няма.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ст
    Стамен
    1 0
    13:41, 5 юни 2019
    Кучета,мечки лисици всичко можеш да видиш.
    Нямало следи,и да няма какъв е проблема,нали има очевидци или просто да не се всява паника.
    Когато направи беля мечока,ще се самосезира институцията,две минути интервю и как няма средства за нищо!
Последни новини