Творец от Родопите с изложба от уникални авторски творби от "старо желязо" в Пловдив

Изображение 1 от 6

    Артист и майстор с изключително творческо въображение от Родопите впечатли публиката на Пловдив с първата си самостоятелна изложба на творби от металопластика. Антон Урдажиев изложи новите си авторски работи  в арт пространството на Тоotal Sport Fitness & Squash в Града под тепетата , където ще останат до 27 юни.

    Приказните скулптури от "старо желязо" показват колкото фантастичен, толкова и реалистичен свят, вдъхновени от природата. Сред експонатите има 300 килограмово врачбче, хамелеон, скакалец, метална пчела и жаба, чиито очи са от стари фарове на „Лада“. Творбите са отвсевъзможни метални отпадъци, арматури, части от автомобил и непотребни вещи, които се превръщат в изключителни метални пластики с послание. Според автора им, идеята за това какво ще сътвори от старите и ненужни железа, идва още когато зърне "материала". 

    Сега продължава да твори върху темата за животните, наблюдава ги, за да намери нужните части и да ги претвори в истинско художествено изкуство, но новите му проекти са в по-малък мащаб, за да се вписват във вътрешния интериор.

    "Изкуството е привилегия на по-богатите и много хора ми пишат и харесват работите ми, но ги разбирам, че не всеки може да отдели пари да си купи изкуство. Затова работя в тази посока, правя по-малки и достъпни неща, които да се интегрират в домашен интериор.“, споделя скулптурът, чиито по-стари творби са големи и могат да се намерят подходящо място в голямо пространство навън. 

    След дипломирането си в Художествената академия в София, Антон е имал възможност да остане в голям град, където има реален шанс за изява, но избира да се върне и твори в рудоземското село, място в което местните за пръв път виждат пластики от метал. Творецът признава, че в началото хората подхождали с неразбиране, но когато виждат произведенията му, започват да ги харесват, разбират и да го подкрепят, а според Антон, това е защото са близко до тях.

    Антон Урдажиев е родом от  родопското село Елховец. Завършва Гимназията за изящни изкуства „Цанко Лавренов” в Пловдив , а след това е приет в Художествената академия в София, специалност „Металопластика”. След дипломирането  си работи няколко години в София, а след това се връща в родния Елховец. От 5 години там е ателието му, в което създава фантастичния си животински свят.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини