Самотни пенсионери и персонал в социалния дом във Фатово спасиха парализирана рускиня

Галина Розовская е на 75 години, страда от сериозно заболяване и постъпва в дома за стари хора в смолянското село Фатово миналата година.

Жената е с инсулт и на легло след смъртта на дъщеря си. Докарват я от Северна България, а руският консул в Русе лично я екскортира. Приета е в дома във Фатово по установения за това ред, но в последствие се оказва, че жената е с изтичащ срок на пребиваване в България – информация, която социалните в Русе са спестили. „Трябваше да се подновят документите, за да може да бъде законна мигрантка“, обясни директорът на Дома Живко Билянов.

За да се подновят всички документи обаче са необходими близо 900лв., с които 75-годишната рускиня не разполага. Тогава се намесват хората от дома – възрастни, самотни, с малки пенсии, но големи сърца.

Събират се хората и персонала в социалното заведение и решават всеки да даде, кой каквото му иде от сърце. Да дадат и хората от персонала и домуващите. “, разказва социалният работник във Фатово Софка Парунева. Когато хората си взели пенсията, в рамките на пет дни сумата за документите е събрана, удостоверението за пребиваване на Галина е платено и тя остава да живее до следващия октомври.

„Тук се чувствам като у дома си, много са грижовни всички".  Жената е изключително благодарна за големия жест към нея, но пред камерата на еТВ признава, че ѝ е изключително неудобно, защото всички домуващи са хора пенсионери със свои проблеми. Според рускинята всички, заедно с директора и служителите – проявяват грижа, за да не изгонят Галина от дома в смолянското село.

Заради наложени санкции върху руската ѝ пенсия, Галина получава сума, която не стига дори за таксите ѝ в дома. Удръжките редуцират пенсията ѝ до към 117 лв. на месец. Таксата в дома, плюс консумативите за лежащо болен и лекарствата за нейносто състояние буквално я обричат на задлъжнялост, обобщи директорът Билянов.

Съдбата на Галина потресла смолянчанката Веселина Симова, която започна кампания за събиране на дарения за следващата годишна такса за пребиваването на Розовская. Такава такса трябва да се плаща още 4 години, за което са необходими още 4 хиляди лева. В Смолян са поставени кутии за събиране на средства, а решени отново да помогнат са и хората от дома във Фатово.

Вижте видеото за тази човешка история, съчетала светлата и тъмна страна на живота:

 http: //www. smolyan. bgvesti.net/videos/203240/startsi-sbirat-pari-za-da-ostane-75-godishna-ruskinya-v-blgariya

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини