Община Смолян пита гражданите как да се реши проблема с бездомните кучета!

Проблемът с безстопанствените кучета в Смолян, а на места и глутници от скитащи четириноги, е наболял от години, а социалните мрежи ежедневно бълват снимки и статуси на възмутени смолянчани, а често и на потърпевши. Как да се реши този проблем, ескалиращ от години, ще попита местната власт, а гражданите на Смолян сега е момента, да се включат в организирана дискусия с градивни идеи.

Това може да стане на 21 юни от 17.00 часа в зала 247 на Община Смолян, която отправя покана към населението да се включат в общественото обсъждане.

Идеята е да се обсъди  изготвения Проект на програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на Община Смолян и План за действие 2019-2024 г., във връзка с приетата Национална програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България.

През миналата година са заловени 21 721 кучета, от които 3 872 са осиновени. Най-голям е процентът на осиновени кучета в областите Бургас, Добрич, София град, Стара Загора и Русе. Това става ясно от приетия от Правителството отчет за изпълнение на общински програми за овладяване на популацията на безстопанствени кучета на територията на България за периода януари-декември 2018 г. Регистрираните приюти са 52, с 5 повече от 2017 г. Общият брой на преброените бездомни кучета е 26 199.

Само 10 от 265 общини в страната нямат приети общински програми за овладяване популацията на кучетата. Съгласно Закона за защита на животните, съответната Областна дирекция по безопасност на храните налага административна глоба или издава предписание.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Гл
    глупи
    1 0
    16:48, 12 юни 2019
    Общината може и трябва да пита гражданите за много неща касаещи града, но не съм съгласен, че трябва да питат хората, какво да правят с кучетата. Тук нещата са строго регламентирани и не е необходимо да бягат от отговорност, като прехвърлят това на обществото. Има въпроси, които не подлежат на допитване и макар случая да не е точно такъв е абсолютно погрешно да се оставя в ръцете на хората съдбата на живи същества? Какво ще стане ако болшинството от хората заявят например - всички кучета да се избиват ? Ако не знаят какво да правят да питат колегите си от други населени места в страната, които успешно този несъмнено сериозен проблем ?
Последни новини