Орбан вижда България като "съюзник в проблема с миграцията"

Във втория си ден от визитата в Будапеща президентът Румен Радев се срещна с премиера на Унгария Виктор Орбан. Гостуването на българския държавен глава започна ден по-рано, а двамата с първата дама Десислава Радева бяха посрещнати с официална церемония от президента Янош Адер и съпругата му Анита Херцег.

По информация от говорителя на унгарския премиер, цитиран от БНР, двамата са дискутирали "незадоволителното справяне" на миграционната криза от страна на Европа, унгарско-българските връзки и енергийни въпроси.

Орбан и Радев са се съгласили, че Европа не е успяла да направи съдържателен напредък в разрешаването на миграционната криза през последните години.

Двамата лидери са на едно мнение и по въпроса, че ЕС няма кризисен план в случай на внезапен миграционен натиск над Стария континент и това прави ситуацията за България "изключително трудна".

Орбан е уверил Радев, че унгарското правителство продължава да вижда България като съюзник в проблема с миграцията и е готово да помогне на София по всякакъв възможен начин. Радев на свой ред похвалил икономическите постижения на Унгария и посочил, че семейните субсидии в страната са високо ценени у нас.

Румен Радев проведе и среща на 4 очи с президента на Унгария Янош Адер.

Много е важно двете държави да помогнат новият Европейски парламент да има високи амбиции, заяви българският държавен глава на пресконференция в отговор на журналистически въпрос.

 

Радев отбеляза, че тези амбиции са заложени и в Римската декларация от 2017 г., както и в стратегическите документи на ЕС. Това означава Европа да играе силна роля на световната сцена, но, за да се случи това, трябват единни и ефективни европейски институции, и най-вече механизми, които да позволяват бързи и ефективни решения, посочи българският държавен глава.

Той отбеляза, че това означава да се спазват основните принципи, върху които се гради ЕС - единството и солидарността. Трябва да съдействаме, при тази увеличена фрагментираност на ЕП, по-бързо да преодолеем различията си, да формираме ефективни институции, да работим за социално и икономическо сближаване между Севера и Юга, Изтока и Запада, коментира Радев и подчерта, че основа за това е и развитието на инфраструктурата в Източна Европа. По различни разчети, за да се изравни тази инфраструктура с инфраструктурата в западните държави, трябват около 500 милиарда евро и ние трябва да настояваме това да се случи - в противен случай винаги ще има разделение, посочи държавният глава.

Радев отбеляза, че е важно тази слабост, която имаме в момента - от една голяма фрагментация, да я превърнем в предимство. Защото в този фрагментиран ЕП се увеличи представителността на по-широки обществени групи, допълни той и изрази надежда,че това ще повиши доверието, защото тези хора няма да се чувстват нечути и отхвърлени, както преди.

За да върнем доверието и да има перспектива Европа, трябва да работим така, че хората в този парламент да надмогнат своето мислене като географски граници между държавите, да излязат от тези рамки и да мислят за европейските граждани като цяла общност, посочи президентът. Затова трябва по-голямо внимание и ние ще настояваме за кохезия и за всички инициативи и програми, които водят към социално-икономическо сближаване, допълни той.

Имаме съвпадащи или сходни позиции по отношение на проблемите на ЕС и неговото бъдеще, посочи Радев и отбеляза сходните позиции, че справянето с мигрантската криза има няколко основни направления - сигурна охрана на границите, ефективна политика на връщане и много по-интензивна работа и помощ със страните на произход.

Българският президент отбеляза още, че структурата на енергийната система и на Унгария, и на България е много сходна и двете страни имат стремеж към сигурност на енергийните си системи, сигурност на доставките и диверсификация.

Румен Радев подчерта близките отношения между Унгария и България - не само като партньори и съюзници от ЕС и НАТО, но и заради здравите дългогодишни културни връзки.

Той припомни, че първият български културен институт зад граница е открит именно тук, в Будапеща, още през 1936 г. и това е и първият чуждестранен културен институт в Унгария.

Стокообменът между двете страни продължава да расте и вече надхвърли милиард и 600 милиона евро, а инвестициите на Унгария в България наближават два милиарда евро, отбеляза българският президент. Той допълни също, че и двете страни са част от инициативата за газова междусистемна свързаност между Централна и Югоизточна Европа.

Радев благодари на унгарския президент за подкрепата за нашата българска общност тук и допълни, че в голяма степен унгарските инвестиции се държат и на активността на тази общност.

Унгарският президент Янош Адер също отбеляза важността на развитието на инфраструктурата през следващите години. Смятаме за важно от гледна точка на бъдещето, че развитието на инфраструктурата трябва да бъде приоритет за ЕС, без значение дали става въпрос за енергетиката или за транспорта, коментира още той и подчерта, че подобряването на конкурентоспособността на ЕС е съвместен интерес на целия съюз.

Смятаме, че трябва да се запази междуинституционалният баланс в Европа, а през следващите години трябва да се спазват общите договори, подписани от всички нас, заяви още Янош Адер. Ако смятаме, че са сериозни четирите свободи - свободното движение на стоките, на работната сила, на услугите и капитала, тогава не може с административни средства български или унгарски предприемачи да бъдат отделени или изгонени от европейския пазар, посочи унгарският президент. Той отбеляза като конкретен пример, че, ако вземаме насериозно четирите основни договорни принципа, не може да има отрицателни мерки за българските или унгарските превозвачи.

И за унгарците, и за българите, и за целия ЕС ще е по-добре, ако се концентрираме върху истинските проблеми, вместо мнимите, коментира унгарският президент. По думите му не можем да консервираме неблагоприятните неща от миналото за следващите години.

Двамата са обсъдили и евроинтеграцията на Западните Балкани, като унгарският президент отново потвърди позицията за подкрепа на интеграцията на тези държави.

Янош Адер отбеляза още, че в Унгария живее българска общност, която е полезна на унгарското общество. "Българските градинари" - това е синоним на трудолюбие в Унгария, посочи той.

Адер каза, че годишно 100-150 хиляди унгарски туристи посещават България и се радват на гостоприемството на българите и допълни, че не само интересът на туристите към България е голям, но и интересът на унгарските предприятия също. Той отбеляза, че за миналата година Унгария е втори по големина инвеститор в България.

Българският президент Румен Радев пристигна вчера на двудневно официално посещение в Унгария. Днес той и съпругата му бяха посрещнати със специална церемония от Янош Адер и съпругата му Анита Херцег на площад "Свети Георги" пред двореца "Шандор". Преди това Румен Радев имаше среща с унгарския премиер Виктор Орбан. В програмата на държавния глава днес, преди да отпътува за България, е и разговор с председателя на парламента Ласло Кьовер.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини