Михаил Константинов очаква катастрофа с машинното гласуване на местните избори

Опитът с машинното гласуване, който получихме от изборите на 26 май е трагичен. При 40% от машините имаше грешка, 1200 устройства се издъниха. Това каза по Нова председателят на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов.

По думите му проблемите с устройствата за гласуване не са се отразили на резултата от европейските избори. За местния вот обаче, според него, ще се стигне до катастрофа.

"Местните избори са нещо съвършено различно. На тях едно място в малък общински съвет е няколко десетки гласа. Малките кметове се избират с разлика от един, два, три гласа. Даже големи кметове на последните избори бяха избрани с разлика от няколкостотин гласа, а само на последните избори констатирахме разлика от 6000 гласа. Така че, ако този процес продължи, катастрофата е гарантирана", обясни Константинов.

Според него, за да се избегнат проблемите с машинното гласуване, е необходимо, от една страна, да се увеличи съставът на Софийската общинска комисия на 61 души, и от друга страна - комисията да бъде разделена на три части и да събира документите на три различни места.

Каква е прогнозата за БСП

Експертът отбеляза, че БСП е единствената партия, която е подобрила резултатите си, но причината за това е "страшно лошият резултат от предишните избори".

"БСП ще подобри сегашното си положение на местните избори, защото тя загуби катастрофално тези избори през 2015 г. Тя постигна най-лошия си резултат на местни избори в цялата си нова история и аз очаквам този фундаментално лош резултат да бъде леко подобрен. Просто не може още един път да получи толкова лош резултат. Това е по-добър резултат, но на базата на един ужасен предишен резултат, така че нека да бъдем точни", каза още Михаил Константинов.

Източник: http://nova.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Бр
    Браво
    10 -4
    13:10, 17 юни 2019
    За кого е катастрофа г-н Професоре ? Сигурно за тези, на които си станал подлога и им ближеш някои части от тялото, намиращи се отзад. Щом всеки грамотен може да тегли пари от банкомат, значи ще се справи с машинното гласуване. Извода е промяна в изборния кодекс - право на гласуване само на грамотните !!!
  • 2
    Ев
    ЕВРОАТЛАНТИК
    3 0
    14:42, 17 юни 2019
    БРАВИЧ ами как при това положение ще гласуват нашите приятели ГЕРБЦИГАНИТЕ а ако не гласуват няма пари и няма Бойко Как ще стане тогава далаверата А сега нека поздрам;вим Бойко с кръглата годишнина и с избора -блестящия и неоспорим на Нинова
  • 3
    За
    запознат
    1 -2
    17:22, 17 юни 2019
    Те за това БСП и президента искаха машинно гласуване да се манипулират изборите белким спечелят ма хуец
    • Ан
      антимишок
      2 0
      09:06, 18 юни 2019
      За съжаление машинното гласуване е единствения демократичен начин да се забрани на същества с IQ под 70 да си дават мнението за управлението на държавата(общината)!
Последни новини