Училище в Смолян създаде зеленчукова "градина на щастието", в нея работят всички деца

Изображение 1 от 4

    Училище в Смолян реализира прекрасна идея, с която показа не само, че градинарството е възможна мисия в училище, но и че то дава много полезни знания и умения на децата, както и ежедневни емоции от работата и грижите за растенията.

    В иновацията са включени всички деца от 1 до 8 клас в училището, които с радост работят в малката зеленчукова ферма, създадена зад учебното заведение.

    ОУ "Юрий Гагарин" в Смолян е със статут на иновативно училище и спечели проекта "Еко училище на щастието", по който градината вече е факт.

    Проектът е реализиран благодарение на работата на учителите в училището Елена Иванова, Анита Каменова и Ана Журналова, които смятат, че днешните деца растат откъснати от природата. Така се зародила идеята за градината, а според тях градинарството дава възможност у децата да се възпита търпение и отговорност, да им се създадат навици на труд и грижа. Учителките с иновативни идеи също така са убедени, че градината ще помогне на децата да научат за „пътя на храната“, а работата в нея е и своеобразна терапия за тях.

    Основната цел на проекта "Еко училище на щастието" е внедряване на екологичното образование. „Искаме да формираме екологично съзнание и да ги научим да се грижат за природата. В биоградинката ще се осъществява обучение в свободното време на учениците в клубове по извънучилищни дейности, свързани със зелена алтернатива, здравословен и природосъобразен начин на живот.“, разказа за СмолянБГвести Ана Журналова.

    Именно в тези занимания ще намери приложение и продукцията, произведена в зеленчуковата градинка, а в клуб "Кулинарно междучасие", децата ще се учат да готвят с продуктите, които сами са произвели. 

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ба
      Бай Минчо
      1 0
      16:40, 18 юни 2019
      На времето на това му викахме "Опитно поле"...
    Последни новини