17 °C

Четирима с максимален резултат, 57 отличници на двете матури в Хасковска област

57 зрелостници от Хасковска област са с отлични оценки и от двете матури - по Български език и литература и по избираем предмет.

С максималния брой от 100 точки или с пълни шестици са четирима от учениците, явили се на ДЗИ. Три от отличните оценки са по математика и са на Здравка Иванова от ПМГ “Ив. Вазов“ - Димитровград, Нури Хасан от Математическата гимназия в Хасково и Филип Георгиев от Хасковската езикова гимназия. Четвъртата пълна шестица е по биология и е за Айлин Вели от СУ “В. Левски“ в Хасково. На предварителните изпити тя вече е приета и като студентка по медицина.

Анализ на матурите в хасковска област направи днес шефът на Регионалното управление на образованието Христина Боева. Въпреки че общият анализ на резултатите в страната все още не е готов, по предварителни данни вероятно хасковските ученици ще запазят позицията, на която бяха през миналата година, което означава, че ще са на около 20-то място.

На задължителната за всички матура по БЕЛ са се явили 1582 зрелостници от региона. С над 77 т. или отличена оценка от над 5.50 са 101 зрелостници. Слабите оценки на тази матура са 252, това е резултат по нисък от 22,5 точки от максималните 100. Общият успех по БЕЛ за тази година в региона е 3,84. През 2018 година средният успех е бил 4.00. За сравнение средния успех за страната е 4,06.

На втория държавен зрелостен изпит са се явили 1215 ученици. 356 от зрелостниците са със заявки за професионална квалификация и резултатите от този зрелостен изпит не е в общата статистика от второто ДЗИ по избираем предмет, уточни Христина Боева. 157 са отличните оценки от всички изпити. 120 са слабите оценки. Общият успех по всички предмети е 4,15. В сравнение с предходната година този резултата е по-нисък с две стотни. 4.67 е средният резултат в страната от всички изпити от втората матура.

За тазгодишните оценки в Хасковска област анализът на РУО показва, че има понижаване по български език и литература в сравнение с миналогодишните, по-слаб е резултатът и от английския език, както е и в цялата страна. За сметка на това обаче зрелостниците, които са се явили на втори изпит по химия, физика, испански език, немски език, философия и биология и здравно образование са с по-висок успех от тези със същите изпитни предмети през 2018 година. Миналата година е бил най-висок успехът по английски език, а тази година по химия - 5.23, по испански - 5.03, по математика - 4.92 и по немски език - 4.83.

Общият  среден успех от двете матури за хасковските ученици е 3.97.

Най-добре представилите се ученици в Хасковска област са тези от Езиковата гимназия в Хасково със среден успех 4.95. Следват ПМГ-Хасково, ПМГ-Димитровград, СУ “П. Берон“-Свиленград и СУ“Неофит Рилски“-Харманли.

Красимира Славова


3 коментара

 • 1
  12
  123
  15 -1
  17:37, 18-06-2019
  Образованието ни не може да бъде по-различно от здравеопазването ни, съсебната ни система и всички останали обществени системи...така че ще си бълваме статистики,анализи,графики,презентации,отчети и накрая нищо..поне можем да броим до 12...
 • 2
  За
  Запознат
  8 -10
  18:08, 18-06-2019
  Среден успех на ПМГ 4.85 и без скъсани ученици за разлика от Езикова гимназия.
  Мисля, че това е много съществено да се отбележи!
 • 3
  Хх
  ххх
  0 0
  10:17, 19-06-2019
  Аз само да питам: Тези които плюят системата и децата , че били лоши и неграмотни и какво ли още не, ако седнат да попълват тестовете за матурата само по български език, дали ще изкарат оценка по - висока от 3?


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Smolyan.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 15.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини