Снимка разкрива истината на топенето на леда в Гренландия

Бързо топящият се морски лед в Гренландия представлява изключителна опасност за изследователските екипи.

Снимка, направена от Щефен Олсен от Центъра за океана и леда към Датския метеорологичен институт на 13 юни, показва кучета, теглещи шейни, газещи през вода, дълбока около 10 см на върха на топящата се ледена покривка в северозападната част на Гренландия. В изумителната снимка изглежда така, сякаш кучетата вървят по вода.

Снимката, направена във фиорда Inglefield Bredning, изобразява вода на върха на това, което според Олсен е ледена покривка с дебелина от 1 метър и 20 сантимента, пише британското издание "Гардиън".

Неговият колега от института, Расмус Тонбо, написа в "Туитър", че "бързото топене и морският лед с ниска пропускливост и малко пукнатини оставят разтопената вода отгоре".

Той допълни, че неговият екип разчита на традиционни знания от местни ловци и техните кучета, докато издирват сухи петна по леда. Екипът също така е използвал и сателитни изображения, за да планира пътуването си. Той каза, че снимките документират един "необичаен ден" и че образът е "по-символичен от науката за мнозина".

Метеорологична станция близо до летище Qaanaaq е регистрирала 17,3 градуса миналата сряда и 15 градуса миналия четвъртък, което са високи температури за Северна Гренландия, дори през лятото.

В други райони разтопената вода се оттича през пролуки в леда до скалите далеч под тях и така не остава вода на повърхността. Но тъй като ледът в района е дебел и в него няма пролуки, водата над леда дава началото на драматичната снимка.

Топене като това на снимката обикновено не се случва до по-късно през лятото, в края на юни или през юли. Твърде е рано да се каже каква е ролята на глобалното затопляне, защото въпреки че тези температури са необичайни, условията не са били безпрецедентни и "все пак е екстремно събитие, задвижвано от метеорологичните условия, така че е трудно да го припишем само на климатичните промени", коментира климатологът Рут Мотрам от Датския метеорологичен институт.

Като цяло обаче тя подчерта: "Нашите симулации на климатичния модел очакват там да има общ спад в дължината на сезона на морския лед около Гренландия, но колко бързо и колко много зависи от това колко се покачват глобалните температури."

Тя каза, че прогнозите сочат, че топлото време над Гренландия ще продължи поне още няколко дни, така че екипите с шейни, теглени от кучета, ще се изправят пред допълнителни трудности.

Снимката се появи на фона на тревожните данни за температурите в Гренландия. В събота от синоптичната служба на американското издание "Вашингтон пост" заявиха, че европейските метеорологични модели показват, че температурите в някои части на Гренландия достигат 22,2 градуса над нормалните миналата сряда, денят преди заснемането на снимката.

Температури по-високи от средните над почти целия Северен ледовит океан и Гренландия през май доведоха до ранно отстъпление на леда, като е бил регистриран вторият най-малък обем на леда от 40 години, откогато има сателитно наблюдение на района.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини