Криза с пластмасовите отпадъци за рециклиране (видео)

Когато изхвърлите пластмасовите си отпадъци в кофата за рециклиране, те най-вероятно поемат нанякъде по света, където може да представляват риск за здравето и сигурността, според нов доклад на Guardian.

Планетата е затрупана с пластмаса: плажовете са пълни с нея, морските животни се задръстват с нея, а нов доклад показва, че всяка седмица дори изпиваме пластмаса колкото кредитна карта с нашата питейна вода. Излишно е да казваме, че рециклирането е добра идея.

Докато се прави.

Пластмасовата бутилка, пусната в контейнер за рециклиране по улиците на Ню Йорк, не винаги се преработва в чисто нов продукт. Понякога тя свършва някъде по света в задния двор на някого, сред десетки контейнери с торбички и опаковки. 

Всяка година САЩ доставят около 1 милион тона пластмасови отпадъци в чужбина. Голяма част от пластмасата отиваше в Китай, където се рециклираше, докато страната внезапно спря повечето от вноса на пластмасови отпадъци през 2017 г. Сега голяма част от пластмасовите отпадъци на САЩ се изпращат до най-бедните страни по света за рециклиране, включително Бангладеш, Лаос, Етиопия и Сенегал, съобщава Guardian.

Миналата година около 68 000 корабни контейнери пластмасови отпадъци зарециклиране от САЩ са изпратени в развиващите се страни, които управляват над 70% от собствените си пластмасови отпадъци. Например, Малайзия изхвърля или неправилно изхвърля 55% от собствените си пластмасови отпадъци, но все пак получава повече материал за рециклиране от САЩ, отколкото всяка друга страна, пише Guardian. Освен това, според доклада, около 20% до 70% от пластмасовите отпадъци, които отиват в съоръжения за рециклиране по целия свят, са неизползваеми и се изхвърлят като боклук.

Освен че трябва да живеят сред боклука, изхвърлен по плажовете и улиците, нарастващият брой на съоръженията за преработка на пластмаси, които се появяват в тези страни, създава рискове за здравето на гражданите, които живеят сред замърсените водни запаси и миризмата на пластмасови изпарения.

Докладът е част от серията  на Guardian.

Малайзия наскоро отказа да приеме и ще изпрати до 3000 тона пластмасови отпадъци обратно в страните, от които идва. Малайзия се превърна в основната световна дестинация за пластмасови отпадъци, след като Китай забрани вноса си миналата година. "Ние ще отвърнем на удара", каза министърът на околната среда на Малайзия Йео Бий Ин "Въпреки че сме малка страна, не можем да бъдем тормозени от развитите страни".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини