Най-близката снимка на астероида Бену

Космическият кораб на НАСА OSIRIS-REx е на астероид Бенну от 3 декември 2018 г. В този ден той премина от пътуване до астероида до пътуване около него. Оттогава се извършва проучване и картографиране на Бенну.

Сега OSIRIS-REx (Произход, Спектрален анализ, Идентификация на ресурсите, Сигурност, Реголит Експлорър) премина в нов етап. На 12 юни OSIRIS-REx извърши още една маневра и счупи своя рекорд за най-близка орбита на космически кораб около планетарно тяло.

Това поставя началото на нова фаза на мисията, наречена Orbital B, при кято космическият кораб ще бъде в орбита около астероида Бену на височина 680 метра до втората седмица на август.

След това OSIRIS-REx ще издигне орбитата си на 1.3 км над повърхността.

През първите две седмици в ниска орбита космическият кораб ще изследва частиците, които Бену изхвърля в космоса. Тези частици бяха забелязани с пристигането на Бену и учените искат да ги изследват, като заснемат поредица изображения на хоризонта на астероида.

Частиците, които Бену изхвърля са най-голямата изненада на астероида. Една от задачите на OSIRIS-REx е да събере проби от астероида и да ги донесе на Земята. Малкото космическо тяло, може да съдържа непроменена материя от образуването на Слънчевата система. Учените даже предполагаха, че Бену е част протоядро на планета. Бену се оказа по-назъбен, отколкото се предполагаше. Трудният терен наложи промяна в плановете за вземане на проби.

Според плана на мисията, OSIRIS-REx трябваше да се спусне близо до повърхността на Бену през лятото на 2020 г., да я докосне с роботизираната си ръка за пет секунди и да вземе проба от между 60 грама и два килограма реголит (относително малки частици като пясък или чакъл), която да върне на Земята през 2023 г.

Зоната, където трябва да се спусне апаратът, трябва да е с диаметър 50 метра и върху нея да няма камъни и скали. Изпратените от космическия апарат досега изображения обаче показват, че няма толкова голяма зона, която да не е скалиста.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини